Vícebojařská špička míří do Přerova

Ve dnech 2. – 4. června se uskuteční mistrovství České republiky ve vícebojích všech kategorií, jehož hostitelem je premiérově Přerov. Mezi startujícími nechybí ani reprezentační opory Adam Sebastian Helcelet a Dorota Skřivanová.

Hlavním favoritem mužské mistrovské soutěže je zkušený Adam Sebastian Helcelet.

Pro účastníka loňského mistrovství Evropy v Mnichově se jedná o letošní první víceboj. V hale mu start znemožnily zdravotní problémy. Zatímco z haly má svěřenec Jakuba Uhra doma už pět titulů, venku vystoupal v rámci domácího vícebojařského šampionátu na nejvyšší stupínek pouze jednou, a to v sezóně 2011.

„V lednu jsem si utrhl vaz v kotníku, takže se mi celá příprava posunula. Vše špatné je ale k něčemu dobré, takže jsem si dal do kupy achilovku a uvidíme, jak zvládnu po zdravotní stránce celý desetiboj. Věřím, že bych mohl po delší době předvést zase slušný výkon,“ vyhlíží svůj mistrovský start někdejší medailista z evropských šampionátů v hale i pod otevřeným nebem.

Zajímavým soupeřem by mu mohl být v životní formě závodící Vilém Stráský.

Ten se pokusí o čtvrté umístění na stupních vítězů v rámci MČR pod otevřeným nebem v řadě. Od roku 2020 na nich nechyběl ani jednou. K tomu ještě letos přidal stříbro v halovém sedmiboji. Vilém už jeden desetiboj v této sezóně absolvoval. Přesto, že se mu v řeckém Naxosu nepovedly všechny disciplíny podle představ, poskládal si nový osobní rekord 7696 bodů. Medailové ambice bude mít i někdejší čtyřnásobný český šampion v desetiboji Marek Lukáš. Ten je z celého startovního pole nejpilnějším sběratelem cenných kovů na MČR v desetiboji. Kromě čtyř zlatých získal ještě dvě stříbra. Také on už v uplynulých týdnech v desetiboji startoval. V Benešově složil 7636 bodů.

Dorota Skřivanová bude v sedmiboji žen útočit na třetí triumf v řadě.

Loni ovládla domácí šampionát v osobním rekordu 6073 bodů. Ovšem ani jí se nevyhnuly zdravotní komplikace.

„Poslední měsíc jsem se potýkala se svalovými problémy, ale snad už jsou zažehnány. Těším se, že si závod užiju,“ věří.

I přesto, že se ještě necítí v TOP formě, je jasnou favoritkou na zlato a jen těžko jí některá ze soupeřek bude konkurovat.

Nejblíže k tomu má loni stříbrná Kateřina Dvořáková.

Také ona si v rámci loňských vícebojařských mistráků v pražském Edenu vylepšila své kariérní maximum, a to na 5730 bodů. Kateřina si za posledních pět let pověsila na krk už čtyři stříbrné medaile z mistrovského sedmiboje. Naopak na první cenný kov mezi ženami pod otevřeným nebem bude útočit Natálie Olivová. Medaili z halového pětiboje už ve své sbírce má, když si únoru pověsila ve Stromovce na krk bronz.

V závodě juniorů se můžeme těšit na souboj dvou limitářů pro mistrovsví Evropy této kategorie v Jeruzalémě Michala Járy a Adama Havlíčka. Oba si zajistili účast díky osobním rekordům, které si v uplynulých týdnech vytvořili. Jára poskládal na Děkance 7433 bodů a Havlíček si v Třebíči posunul osobák na 7314 bodů.

Mezi juniorkami je hlavní favoritkou Adéla Tkáčová. Také ona už má splněný limit pro Jeruzalém a čerstvý osobní rekord 5433 bodů ji opravňuje v rámci MČR jen k těm nejvyšším ambicím.