Vesmírný průmysl v ČR je na světové špičce. Již tento pátek 8.11.2019 , startuje festival kosmické vědy a průmyslu CZECH SPACE WEEK

Ministerstvo dopravy společně s agenturou CzechInvest, kosmickým inkubátorem ESA BIC Prague a dalšími partnery připravilo již druhý ročník Czech Space Week – sérii akcí pro veřejnost, studenty, startupy i průmyslové podniky zaměřených na vesmírnou tematiku.

Vesmírný týden zahájí 8. 11. 2019 v Brně soutěžní Startup weekend, v Praze pak stejný den otevře své dveře agentura pro evropský navigační systém GSA. Na brněnském Kosmickém průmyslovém dni pak bude představený například projekt AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), v rámci kterého chystají americká NASA a evropská ESA výpravu za binárním asteroidem 65803 Didymos, který směřuje k Zemi. Cílem společné výpravy je k asteroidu doletět a tvrdě do něj narazit, aby bylo následně možné zkoumat, jak změnil svou dráhu letu.

Na Czech Space Week přijedou do Prahy také úspěšné ženy z kosmických agentur v čele s vedoucí týmu pilotovaného a robotického průzkumu vesmíru Evropské kosmické agentury (ESA) Jennifer Ngo-Anh. Na panelové talkshow Space for Women, která se koná 13. listopadu v pražském Operu, Jennifer pohovoří o roli žen ve vesmírném programu a podělí se o svůj životní příběh, jak se jako německá rodačka dostala ze studia medicíny až k doktorátu z neurověd na prestižní americké univerzitě v Portlandu.

Závěrem celého týdne pak bude v Brně koncert Pražského filmového orchestru.

Generálním partnerem festivalu je společnost SAB Aerospace a celý program najdete na www.czechspaceweek.com.