Veslařské Primátorky se i letos pojedou až v září. Dukla už nevyhraje

Veslařské Primátorky se letos budou konat stejně jako loni až na konci léta. Pořadatelé posunuli tradiční závod z červnového termínu na 19. září. Důvodem je vedle pandemie koronaviru i termínová kolize s plánovaným Světovým pohárem ve vodním slalomu v Troji.

„Navíc se pořadatelé Primátorek chtějí vrátit k tradičnímu času finále osmiveslic mužů, které vždy bývalo v pravé poledne. 108. ročník nejstarší sportovní akce na Vltavě se tak bude konat od 18. do 19. září,“ uvedli v tiskové zprávě zástupci agentury Raul, která se na organizaci podílí. V pátek 17. září se uskuteční doprovodný závod univerzitních osmiveslic.


V září se Primátorky uskuteční již potřetí v tomto století. V roce 2013 byl jubilejní 100. ročník z června na září odložen kvůli rozsáhlým povodním, loni se termín měnil z důvodu vládních restrikcí spojených s onemocněním covid-19.


Veslaři musí startovat za své mateřské kluby


Příští ročník nejstaršího veslařského závodu v Česku bude specifický i z pohledu upravených pravidel; již loni v prosinci bylo rozhodnuto. Nejlepší čeští veslaři budou od příštího roku na Primátorkách startovat za své mateřské kluby, slavný závod osmiveslic tak již nebude moct vyhrát pražská Dukla. Zástupci pořádajících klubů se s Českým veslařským svazem dohodli, že členové takzvaných resortních sportovních center budou hájit barvy oddílů, ze kterých přestoupili nejčastěji do Dukly či Slavie.

Konec vítězné série Dukly


„Všichni budou mít stále šanci na Primátorkách závodit, ale pouze za mateřský veslařský klub, tedy za ten, za který závodili před vstupem do Dukly, respektive resortních sportovních center,“ řekl Macháček. Věří, že změna zvýší atraktivitu závodu. „Chtěli bychom přidat na dramatičnosti hlavních jízd a zároveň motivovat klubové posádky k celoročnímu aktivnímu tréninku,“ prohlásil předseda svazu.


Změna má zvýšit atraktivitu závodu, který Dukla do loňského roku ovládla čtyřicetkrát v řadě.

zdroj: ČTK
foto: Iva Roháčková


Pražské primátorky


Pražské primátorky jsou veslařský závod, který se jezdí v Praze na Vltavě pod záštitou primátora hlavního města. Jde o nejznámější událost svého druhu v České republice. Na rozdíl od většiny veslařských závodů se na Primátorkách jezdí pouze disciplíny osmiveslic a skifů.