Velocipedisté českého klubu se chystají na exhibici do Francie

Na Strahově trénují páni cyklisté z nejstaršího Českého klubu velocipedistů. Nacvičují reje na vysokých kolech, protože se připravují na říjnovou exhibici do Francie.

 

Historie velocipedů sahá až do druhé poloviny 19. století. Mezi nové a velmi šťastné vynálezy té doby pro lidstvo patřil velociped Angličana Jamese Starleye z roku 1870.

Klub u nás byl založený panem J. Kohoutem v listopadu 1880 na pražském Smíchově a stal se prvním sportovním klubem v Rakousku a v Království českém!

Český Klub Velocipedistů – 1880 je skutečně PRVNÍM SPORTOVNÍM KLUBEM V ČECHÁCH!

Trocha historie:

Český klub velocipedistů 1880

Zásadní bylo datum 16. listopadu 1880, kdy se v továrně Jana Kohouta sešlo několik mladých mužů, kteří jízdě na vysokém kole propadli a kteří se rozhodli ustavit Klub velocipedistů. K tomuto datu vztahuje své založení, ačkoli úřední souhlas přišel 2. ledna 1881 a zakládací schůze za účasti 23 členů se konala v únoru 1881. Prvním předsedou byl zvolen Jindřich Cífka. Byl to první klub v Čechách a druhý v Rakousku-Uhersku, kde působil Villacher Velocipedisten-Club (1878-1880), sdružující členy, kteří krátce provozovali dvacet tricyklů, vyráběných místním Josefem Erlachem.

Klub začal podnikat společné výlety. První 24. dubna byl celodenní do Loděnice, sídla předsedy klubu, následovaly další, z nichž nejvýznamnější byl toho roku do Chrudimi a okolí ve dnech 23. až 26.  července, který podniklo 18 cyklistů. V průběhu roku se mnoho jezdců vydalo na cesty samostatně, nejdále Josef Kohout do Horních Rakous a Bavorska. Celkem najeli členové ČKV toho roku 45 000 km.

Po nuceném přerušení oficiální činnosti během vlády komunistického režimu, byla jeho činnost v roce 1993 obnovena a České ústřední jednoty velocipedistů uspořádalo XIII. mistrovství světa. Sjelo se na něj více jak 350 lidí od Austrálie po Ameriku.

 

A jaký je pocit z jízdy na velocipedu? „Ta neskonalá radost, hrdost, rozhled a neškodná pýcha v sedle vysokého kola stojí za všechny peníze“, stojí na webu ČKV.

Členství v klubu je poněkud exkluzivní musí se zasloužit a je pouze pro pány. Ženy jsou v klubu vítány jen jako divačky nebo společnice.

 

Foto: Iva Roháčková