Velká cena Monaka po deštivém závěru dramatický konec s vítězstvím Maxe Verstappena

Sergio Perez pro havárii v kvalifikaci startoval z posledního místa. Charles Leclerc po penalizaci za blokování Landa Norrise  v kvalifikaci startoval z 6. místa.

Start závodu

Fernando Alonso útočil na Maxe Verstappena, ten si udržel pozici., Vpřed se tlačil  Carlos Sainz před Lewise Hamiltona.. V prvním kole došlo ke kontaktu mezi vozy  Lance Strolla a Logana Sargeanta. Sergio Perez a Guayou Zhou  a Nico Hulkenberg zajeli do boxu v prvním kole.

Ve 3. kole povolen systém DRS. George Russel upozorněn, že nestál při startu na správné pozici. Nico Hulkenberg dostal 5 sec penalizaci za způsobení kolize v prvním kole.  Sergio Perez v 7. kole na 18. místě. Nyck DeVries dojížděl Oscara Piastriho. V 11. kole Carlos Sainz stíhal Estebana Ocona. Carlos Sainz při předjížděcím manévru na Estebana Ocona si poškodil přední křídlo a začal se propadat v pořadí.

Ve 14. kole souboj o vedení mezi Maxem Verstappenem a Fernandem Alonsem. Carlos Sainz se dostal do kontaktu s Estebanem Oconem. V 17. kole vznikl DRS vláček za Loganem Sargeantem. Carlos Sainz dostal černo-bílou vlajku za způsobení kolize. Kevin Magnussen předjel Logana Sargeanta. V 18. kole v zatáčce Racasse předjel Lance Stroll Logana Sargeanta a poté ho předjel i Sergio Perez. O 13. místo bojoval Valtteri Bottas s Kevinem Magnussenem. Nico Hulkenberg předjel Guayou Zhoua a o 17. místo bojoval Sargeant, Hulkenberg a Zhou.   Ve 20. kole Nico Hulkenberg předjel Logana Sargeanta. Ve 22. kole probíhal souboj o 5. místo mez Lewisem Hamiltonem a Charlesem Leclercem. Ve 24. kole souboj o 14. místo mezi Lance Strollem a Kevinem Magnussenem.

V 32. kole Lewis Hamilton zajel do boxu a přezul na tvrdou sadu pneumatik.

Na trať vyjel před Yuki Tsunodou na 8. místě V 33. kole je v boxech Esteban Ocon a absolvoval delší pit stop. V 34. kole Sergio Perez vyjel mimo trať a získal pozici. Stěžoval  že ho  vytlačil Lance Stroll. Ve 34. kole zajel do boxu Carlos Sainz. Sergio Perez narazil zezadu do Kevina Magnussena a urazil si přední křídlo. Sergio Perez zajel do boxu k výměně předního křídla .  V 38. kole se Lance Stroll dostal do kontaktu s Kevinem Magnussenem. Incident byl zaznamenán. Ve 43. kole souboj o 4. místo mezi Pierrem Gaslym a George Russelem.

V 45. kole Charles Leclerc v boxech a mění na střední sadu pneumatik. Na trať vyjel na 8. místě za Lewisem Hamiltonem. Oscar Piastri se dostal do lehkého kontaktu s bariérou. Pierre Gasly ve 48. kole v boxech. V 52. kole v boxech Lando Norris.

2023 Monaco Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek

V 52. kole přišel déšť .

Carlos Sainz útočil na Estebana Ocona, při předjížděcím manévru vyjel mimo trať, získal výhodu a musel pozici vrátit. .V boxech Valtteri Bottas. V 54. kole opět Carlos Sainz útočil na Estebana Ocona. V boxu Fernando Alonso a mění na tvrdou sadu pneumatik. Esteban Ocon v pitu, dvojitý pit stop Mercedesu. V 55. kole zajel do boxu Max Verstappen. V boxech Fernando Alonso a přezouvá na intermediálky. V 56. ole proběhl double pitstop ve Ferrari. V 56. kole se zastavil Lance Stroll na vjezdu do tunelu. Carlos Sainz se doklouzal do bariéry. Piloti přezuli na intermediate sadu, jediný Kevin Magnussen jel na tvrdé sadě pneumatik. V 58. kole Kevin Magnussen narazil do bariéry a poškodil si přední křídlo Zajel do boxu k výměně křídla a pneumatik do mokra.

Do bariéry narazil i Logan Seargeant. Sergio Perez v 59. kole v boxu a mění na sadu pneumatik do mokra.  George Russel byl penalizován 5 sec za nebezpečné vyjetí. V 60. kole vyjel mimo trať Kevin Magnussen a byla vyvěšena žlutá vlajku. Za Kevinem Magnussenem vyjel do únikové zóny i  George Russela a při návrtu na trať do něj narazil Sergio Perez.

2023 Monaco Grand Prix, Sunday – Jiri Krenek

V 62. kole souboj mezi Maxem Verstappenem a Fernandem Alonsem. V 63.kole závod ukončil Lance Stroll. O 4. místo bojoval George Russel a Lewis Hamilton. Nico Hulkenberg penalizován 10 sec. V 65. kole Lewis Hamilton dotahoval Estebana Ocona a spolu s ním bojoval o 3. místo i George Russell.  V 67. kole souboj o 9. místo mezi Yuki Tsunodou, Landem Norrisem a Oscem Piastrim. Trať začínala osychat. Pierre Gasly dostal černobílou vlajkou za zkrácení cesty výjezdem ze šikany. Lando Norris předjel Yuki Tsunodu. Yuki Tsunodu předjel poté Oscar Piastri. V 69. kole vyjel do únikové zóny Yuki Tsunoda a po výjezdu na trať se zařadil na 13. místo za Nycka DeVriese O 7. místo bojoval Pierre Gasly a Carlos Sainz. Max Verstappen se otřel o bariéru. V 72. kole Nico Hulkenberg útočil na Sergia Pereze. Sergio Perez zajel do boxu.

Pět kol před koncem

V 76. kole odstupuje ze závodu Kevin Magnussen.

Závěr závodu

Ač trať byla za deště velmi kluzká, nedošlo k žádnému výjezdu safety caru. Do cíle dojel první Max Verstappen za ním Fernando Alonso a třetí Esteban Ocon.

Další pořadí: Lewis Hamilton, George Russel , Charkes Lelerc, Pierre Gasly, Carlos Sainz, Lando Norris, Oscar Piastri, Valtteri  Bottas, Nyck  DeVries , Guanyou Zhou, Alex  Albon, Yuki  Tsunoda, Sergio Perez , Nico Hulkengerg , Logan Sargeant.

Esteban Ocon.

Závod nedokončil Lance Stroll a Kevin Magnussen.

 

Formule 1 – GRAND PRIX DE MONACO 26.-28.5.2023