VÁCLAV HAVEL TADY A TEĎ –  Divadlo Oskara Nedbala Tábor

 Divadlo Oskara Nedbala Tábor společně s Knihovnou Václava Havla uspořádá v Táboře ve dnech 18. až 20. prosince akci s názvem VÁCLAV HAVEL TADY A TEĎ.

Třídenní kulturní maraton bude reflektovat živý odkaz prvního českého prezidenta s přesahem k jeho politické, filozofické a především divadelní práci.

Myšlenka na kooperaci s KVH nás poprvé napadla, když jsme s Národním divadlem Brno domluvili, že k nám přijede se svou inscenací Havlovy hry Ztížená možnost soustředění. Ta se na táborském jevišti odehraje přesně v den dvanáctého výročí úmrtí Václava Havla, tedy 18. prosince. Přišlo nám příhodné zužitkovat Havlův široký humanitně-společenský záběr, který se promítne nejen do divadelního představení, ale i besed, přednášek, výstav, koncertů, filmové projekce či edukačních programů,“ říká k chystané akci dramaturg DON Tábor Libor Staněk II.

Pestrý program začne už v pondělí 18. prosince, kdy se veřejnosti v prostorách domu hygieny (Palackého 350) otevře výstava fotografa Ondřeje Němce, který patřil k rodinným přátelům Václava Havla a zachycoval jej v těch nejběžnějších situacích od poloviny 70. let minulého století až do jeho posledních dnů. Vernisáž výstavy je pak naplánována na úterý 19. prosince od 17 hodin. Autor ji zahájí komentovanou projekcí svých fotografií, jeho kolegové z Knihovny Václava Havla následně návštěvníkům přiblíží jejich nakladatelskou a archivní činnost. Hudebně vernisáž doprovodí písničkář Jakub Čermák (Cermaque).

 

Vrcholem prvního dne bude bezpochyby divadelní hra Ztížená možnost soustředění. Ta se uskuteční v Divadle Oskara Nedbala Tábor ve velkém sále.

Jedná se o situační komedii o štěstí, které se stalo tématem vědeckého zkoumání. Překvapení pro každého, kdo si myslel, že hra Václava Havla je vždy vážná, složitá a pouze pro intelektuály,“ dodává Libor Staněk II.

 

Unikátní bude i projekce filmu Havel na houbách.

Ten si odbyde světovou premiéru v táborské pivnici U Zlatého lva. ,,Filmová koláž veřejnosti dosud neznámých němých snímků z domácího archivu rodiny Havlových zachycuje dobu přibližně dvou desetiletí, kdy byl budoucí prezident ještě ,,na houbách” a končí jeho narozením v roce 1936. Film, který vznikal v Knihovně Václava Havla v létě a na podzim letošního roku, se pohybue na pomezí dokumentu a němé grotesky. V Táboře jej svou hudbou naživo doprovodí krautrocková kapela Sýček, kterou jsme oslovili ke spolupráci,” říká Petr Kalaš, který se na vzniku filmu podílel s kolegy Pavlem Hájkem a Jakubem Čermákem.

V prostorách táborského divadla se pak v dalších dnech bude konat i literární čtení spisovatelů Jáchyma Topola a Daniela Hradeckého. Jáchym Topol, jinak též programový ředitel Knihovny Václava Havla, přečte ukázky z knihy Někam jsem to ukryl, v níž Havel zachytil dobu svého prvního uvěznění i počátky vzniku Charty 77.

Třídenní kulturní maraton završí ve středu 20. prosince večerní debata čtyř významných osobností v malém sále Divadla Oskara Nedbala Tábor. O Václavu Havlovi jako dramatikovi, filozofovi a politikovi budou diskutovat editorka Knihovny Václava Havla Anna Freimanová, filozofka Tereza Matějčková, režisér Vladimír Morávek a bývalý předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský. Diskuzi bude moderovat Jáchym Topol.

V průběhu tří dnů v Táboře uspořádá Knihovna také několik edukativních workshopů pro žáky místních základních a středních škol i jejich pedagogy.

Knihy, plakáty a další nezbytnosti z produkce Knihovny Václava Havla budou k dostání po celou dobu konání akce v kavárně – knihkupectví Jednota a také ve foyer Divadla Oskara Nedbala vždy hodinu před začátkem akcí, které budou probíhat v jeho prostorách.

“Václav Havel patří k největším osobnostem našich moderních dějin. Učaroval mi nejen jako dramatik a státník, ale zejména jako člověk. Jeho lidský rozměr, nadhled, moudrost, jemný humor a radost ze života v současné společnosti tolik chybí. A tak ho také chceme oslavit a připomenout. Je nám velkou ctí, že přivítáme řadu významných osobností, které měli tu čest s Václavem Havlem spolupracovat. Vážíme si spolupráce s Knihovnou Václava Havla. A jsme rádi, že pozvání přijalo i Národní divadlo Brno. Srdečně Vás zvu na náš havlovský festival!” dodává ředitelka DON Linda Rybáková.

Na všechny akce kromě divadelní hry je vstup zdarma.

Další informave ZDE