V Temelíně začali se zavážením paliva


V jihočeské jaderné elektrárně začala další významná etapa letošní odstávky. 163 souborů, z toho 42 zcela nových, zavezou energetici do reaktoru druhého bloku. Manipulace s palivem budou trvat několik dní.

Jde o relativně pomalou a precizní práci. Zavezení jednoho souboru trvá přibližně půl hodiny a vše se děje pod vodou pomocí dálkově ovládaného stroje. Jeho maximální rychlost je třicet centimetrů za vteřinu a odborníci mu už předem podle takzvaného kartogramu naprogramovali souřadnice, na které palivo umisťuje. Vše bedlivě kontroluje hned několik expertů a prostřednictvím kamer i pracovníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni.

 

„Během odstávky provádíme tisíce významných činností v oblasti kontrol, údržby i investičních akcí. Z hlediska jaderné bezpečnosti je vyvážení a následně zavážení paliva klíčově důležité, a proto k němu přistupujeme s mimořádnou zodpovědností,“ doplňuje ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.



Aktuálně je v provozu pět ze šesti komerčních jaderných bloků v České republice. Dohromady kryjí přibližně třetinu české spotřeby. V Temelíně už letos proběhla odstávka prvního blokupráce na druhé výrobní jednotce by podle předběžných odhadů měly skončit v průběhu srpna.

V jaderných elektrárnách Temelín i Dukovany stále platí zpřísněná ochranná opatření kvůli světové pandemii koronaviru. Zakázány jsou například návštěvy střežených prostor, jídelny a bufety fungují ve speciálním režimu a mimořádná pravidla platí i pro část zaměstnanců. Klíčových prací v odstávkách se ale opatření výrazně nedotkla.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,8 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.