V souvislosti s vytrvalým deštěm evidujeme už stovku výjezdů – říká tisková mluvčí Hasičů Pardubice


Čerpadla hasičů jedou na plné obrátky. Od soboty 20. června 7 hodin ráno do 17 hodin odpoledne hasiči v Pardubickém kraji evidují více než 100 událostí v souvislosti s vytrvalým deštěm (před týdnem, v neděli 14. června, evidujeme zhruba 375 událostí).

Nejhorší situace je na Pardubicku a Chrudimsku. Hasiči plní pytle s pískem, monitorují vodní toky, odstraňují podmáčené a vyvrácené stromy, čerpají zatopené sklepy, odstraňují naplaveniny z ucpaných kanálových vpustí a tam, kde se tvoří laguny, se je snaží odstraňovat a odčerpávat.

Monitoring vodních toků probíhá po celém kraji, ale zejména na řekách a tocích, kde hrozí zaplavení.
Mobilní vaky, povodňové ucpávky hasiči umisťují například i ve Vejvanovicích i Dvakačovicích. V obci Ležáky přetéká rybník a voda pokračuje po říčce Ležák na Hrochův Týnec, kde se vlévá do Novohradky. Řeka protéká dále Dvakačovicemi a Vejvanovicemi…následně pak se vlévá do Chrudimky.



Nejhorší situace je zejména na Novohradce v Luži, kde byl dosažen 3. stupeň povodňové aktivity – stav ohrožení. Na Novohradce platí první stupeň v obci Úhřetice. Na prvním stupni povodňové aktivity je také Chrudimka v Hamrech a v Přemilově na Chrudimsku.


Čerpadla hasičů jsou slyšet z Třemošnice, Chroustovic, Lhoty u Chroustovic, Míčova-Sušice, z Horní i Dolní Rovně, Holic, Starého Mateřova, Knapovce Hrochova Týnce a v neposlední řadě také z Heřmanova Městce, Ležáků a pochopitelně i z dalších míst našeho kraje. Jsme s vámi a stále vám pomáháme!

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí