V Praze o maratonské tituly

V neděli 8. května se již tradičně v rámci pražského mezinárodního maratonu uskuteční také domácí republikový šampionát na této distanci.

V mistrovském závodě mužů by měli být na startu všichni tři medailisté z loňského roku.

Obhájcem posledních dvou titulů je liberecký Vít Pavlišta. Celkem už má na svém kontě tři zlaté medaile. Přemožitele nenašel ani na MČR v roce 2015. S šesti medailemi pak patří mezi historicky nejúspěšnější běžce tohoto šampionátu. Letos se zatím představil pouze na mistrovství ČR na poloviční distanci a v Pardubicích skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrté příčce. Na pražském maratonu se mu ovšem tradičně daří.

Jiří Homoláč se úvodu sezóny nachází v dobré formě. Nejprve zaběhl v Praze velmi slušný čas v půlmaratonu 1:04:36 a o týden později se radoval v Pardubicích z půlmaratonského mistrovského titulu. K tomu ještě přidal stříbro na MČR v běhu na 10 000 metrů, když v Otrokovicích jen těsně podlehl vítěznému Martinu Zajícovi. V neděli by jistě Jiří rád vrátil Vítkovi porážku z posledních dvou maratonských šampionátů. Vždy totiž finišoval za ním na stříbrné pozici. V minulosti už ovšem dokázal toto MČR i vyhrát. Stalo se tak v roce 2018. Jeho medailová sbírka pak čítá pět kusů.

Na bronzové cenné kovy z let 2017 a 2021 se pokusí navázat zkušený Jan Kohut. Nebude to však mít jednoduché. Boj o třetí příčku by mohl totiž být hodně otevřený. Na startu by neměl chybět také vůbec nejúspěšnější běžec historie maratonského MČR Petr Pechek, jenž v minulosti získal už jedenáct medailí a z toho bylo pět zlatých.

Jasnou favoritkou ženského mistrovského klání je Marcela Joglová.

Pro účastnici olympijských her v Tokiu a dvacátou z mistrovství světa v Dauhá 2019 to bude letošní druhý maratonský start. Ten první jí nevyšel podle představ, když před necelým měsícem v Rotterdamu odstoupila na 28. kilometru ze závodu. Pro pražský maraton je její hlavní ambicí zisk mistrovského titulu.

„Těším se na závod na domácí půdě s mnoha českými fanoušky. Ještě ovšem nejsem stoprocentně fit, a tak necílím na nějaký rychlý čas. Nevím, co od sebe mohu očekávat. Moje nohy mi každý den říkají něco jiného,“ říká svěřenkyně trenéra Jana Pernici, která by ráda navázala na titul z roku 2018.

Na její zaváhání však bude čekat hned několik soupeřek, které mohou pomýšlet na nejvyšší příčky. Jednou z nich je například pětinásobná maratonská šampionka Petra Pastororá, která ovládla maratonský domácí šampionát třikrát v řadě v letech 2017-2019 a k tomu má zlaté ještě ze sezón 2012 a 2013. Pak je zde bronzová z roku 2019 Barbora Jíšová nebo její jmenovkyně Barbora Macurová, která zatím na první medailí z MČR v maratonu čeká. Loni však získala mistrovské stříbro na poloviční trati.

Jeden za všechny, všichni za běh. Volkswagen Maraton Praha přinese unikátní bodový systém