Ukázka vyproštění člověka zpod tramvaje i hasebního zásahu. DPP v rámci Dnů IZS přinese informace i akci

 Dny IZS, které se uskuteční v pátek 13. a v sobotu 14. září na Výstavišti Holešovice, představí práci a techniku složek integrovaného záchranného systému. Partnerem akce je i Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP), který v pondělí zahájil celotýdenní program přednáškami o bezpečnosti pro studenty. O víkendu se veřejnost může těšit na ukázku hasebního zásahu při zahoření v prostoru motoru autobusu, simulovaného dýmovnicí a jeho následného odtahu či předvedení ostrého zásahu při vyprošťování člověka zpod tramvaje. Po celou dobu bude v areálu probíhat výstava hasičských i pohotovostních vozů DPP.

 

Víkendové akci předchází celotýdenní program věnovaný osvětě studentů. DPP si pro žáky 2. stupně připravil přednášky o bezpečnosti, které probíhají na slepé koleji u Výstaviště každé dvě hodiny (10:00, 12:00, 14:00 a 16:00). Studenty provází Martin Doubek a Marek Dráb z odboru Technické kontroly DPP. Všech těchto přednášek se účastní i Hasičský záchranný sbor DPP. Hasiči prezentují zkušenosti ze zásahů a prakticky předvádí činnost hydraulického vyprošťovacího zařízení.

 

Sobotní program zahájí Hasičský záchranný sbor DPP, který v 17:00 uhasí „hořící“ autobus  a následně jej odtáhne, dále pak předvede chod přetlakového ventilátoru. Následovat bude ukázka zákroku Speciální pořádkové jednotky Policie ČR proti narušitelům veřejného pořádku v autobusu MHD.

 

Den IZS je vhodnou příležitostí ke zhlédnutí součinnosti zejména hasičských záchranných sborů, bezpečnostních složek a záchranářů, kteří každodenně nasazují své životy k ochraně našich spoluobčanů. DPP disponuje vysoce kvalifikovaným hasičským záchranným sborem, který je schopen pohotového odborného zásahu v rámci nejrůznějších bezpečnostních a dopravních situací. Během letošního vystoupení budou mít návštěvníci možnost spatřit několik velmi zajímavých ukázek z jejich činnosti a sami posoudit, jak jsme na obdobné výzvy připraveni, “ říká Bohdan Frajt, bezpečnostní ředitel DPP.


PROGRAM

PÁTEK

Křižíkův pavilon D

8:00-18:00 – BESIP – elektromobilita a bezpečnost v dopravě

Křižíkův pavilon E – přednášky (45min)

15:00 – Hasičský záchranný sbor

16:00 – Bezpečná Zóna, z.s. – JUDr. Zdeněk Náchodský – přednáška o základech sebeobrany

Louka za Křižíkovými pavilony

8:00-18:00

AUTOKLUB – ukázky rescue teamu

DEKRA a.s. – simulátor nárazu

Kooperativa a.s. – ukázky reflexních prvků a dílničky s reflexními prvky, opilecké brýle – simulace při užití alkoholu

Platforma Vize0 – měření zraku – prevence u řidičů, kteří by měli nosit brýle

Sbor dobrovolných hasičů

Policie ČR

Wakkenhat


SOBOTA 

 

Křižíkův pavilon D

12:00-19:00 – BESIP – elektromobilita a bezpečnost v dopravě

Louka za Křižíkovými pavilony

Samostatný program – 9:00-16:00 – XXV. ročník memoriálu JUDr. Františka Kohouta ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel.

12:00 – ZAČÁTEK AKCE

12:05 – MUSADO – ukázka boje z blízka Armáda ČR

12:45 – SDH – ukázka požárního sportu

13:00 – oficiální zahájení

13:15 – MUSADO – ukázka boje z blízka Armáda ČR

13:45 – MPP ukázka práce policejních koní

14:00 – PČR práce služebního psovoda, ukázka výcviku a zásah proti nebezpečnému pachateli

14:15 – MUSADO – ukázka boje z blízka Armáda ČR

14:50 – HZS – chemická jednotka, likvidace nebezpečné látky

15:05 – SDH ukázka hašení ručními hasícimi přístroji

15:30 – HZS ukázka práce výškové techniky, spolupráce s kynologickou ZS

15:45 – Vězeňská služba – ukázka přepadení eskorty

16:05 – MUSADO – ukázka boje z blízka Armáda ČR

16:30 – HZS + SDH – hašení nehody

17:00 – DP zahoření autobusu a jeho následné uhašení jednotkou HZS DP

17:30 – HZS DP – prezentace chodu přívěsného ventilátoru

18:00 – DP + PČR – zásah proti narušitelům veřejného pořádku v dopravním prostředku hromadné dopravy

18:35 – osování cen Pas malého záchranáře

19:00 – DP+ HZS + ZZS Simulace vyproštění osoby zpod tramvaje
(tramvajová smyčka Výstaviště Holešovice)

KONEC AKCE



Během celého dne bude v areálu probíhat výstava pohotovostních i hasičských vozů DPP program vyvrcholí ukázkou vyproštění člověka zaklíněného pod tramvají. Ukázka se uskuteční na tramvajové smyčce Výstaviště Holešovice, a během ní vyprošťovací technika zvedne čelo vozu T3. Diváci tak budou moci nahlédnout záchranářům doslova „pod prsty“ a sami zažít, s jak nelehkým úkolem se potýkají. Zvednutí tramvaje je plánováno na 19. hodinu.

 

„V rámci tohoto dne chceme lidem připomenout, jaké složky o naši bezpečnost pečují, a představit, jaké bezpečnostní zásahy má na starosti přímo DPP. Letos bychom chtěli lidem ukázat, jak ve skutečnosti vypadá, když zpod tramvaje vyprošťujeme člověka. V takové situaci jde mnohdy o vteřiny a všechny složky musí být naprosto sehrané, “ říká Josef Voltr, vedoucí odboru Marketing a obchod DPP.

 

Ukázka vyproštění člověka zaklíněného pod tramvají se odehraje pod hlavičkou kampaně Neskákej mi pod kola. V minulém roce se číslo obětí srážky tramvaje s chodcem vyšplhalo až k nevídané osmičce. DPP proto v letošním roce zvolil drsnější strategii komunikace prevence proti srážce a do ulic vypustil tzv. Preventivní tramvaj, která připomíná, že člověk má v blízkosti kolejí být vždy na pozoru.  

 

 „Navazujeme na kampaň, jejíž myšlenku šíříme na nejrůznějších akcích DPP, videích i sociálních sítích. Touto demonstrací bychom chtěli docílit toho, aby si lidé uvědomili, jak velká a těžká je tramvaj, a že v téhle bitvě se opravdu těžko vyhrává. Zároveň však pokaždé, když k nějaké hrůzné události dojde, děláme vše pro to, abychom člověka zachránili,“ říká Martin Doubek z odboru technické kontroly DPP.

 

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s., je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 141 autobusových linek, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2019 bylo ve vlastnictví společnosti 1 162 autobusů, 865 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede více než 180 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2019 celkem 10 930 zaměstnanců, z toho 4 265 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.