Test – HP E45c G5 DQHD Curved

Do naší redakce jsme dostali k testu HP E45c G5. Velký a prohnutý monitor kam se vejdou tři pracovní plochy. Dnešní doba vyžaduje u mnoha profesí sledovat více obrazovek najednou. A právě tento monitor v sobě tuto vlastnost slučuje. Jeden monitor a více pracovních ploch usnadní práci. Proto jsme testovali právě tento typ monitoru.

Vybalení z krabice

Očekávání testovaného monitoru bylo velké a dalším překvapením byla velikost krabice s monitorem. Úctyhodné rozměry byly předzvěstí velkého zážitku. Výrobce z důvodu bezpečnosti a kompaktnosti monitor zabalil do ohromné chytře vymýšlené krabice ohromných rozměrů.
Po vybalený vyndáváme obloukový monitor a ze zásuvek z papíru další části – podpora monitoru, kterou složíme na první pokus a jdeme testovat. je i dodávaný modul na montáž na stěnu.
Svou velikostí v naší redakci nahradil stávající monitor.

Používání a dojmy

Jelikož se jednalo o první monitor tohoto typu, trvalo nám to trochu déle, než jsme se seznámili s možností a využitím tohoto typu monitoru. Instalace a nastavení trvala velice krátce a byla intuitivní a systém si s tímto monitorem jednoduše poradil. Pak již bylo třeba jen umět si umět. Nastavit pracovní plochy. A přizpůsobit svoji práci tomuto druhu zobrazovacího zařízení.

Během několika málo chvil se nám podařilo se zorientovat a začít používat velmi efektivně pracovní plochu monitoru. Jednoduše se dala upravit tak, že se zde zobrazovali ve své podstatě 3 monitory vedle sebe. Což urychlilo práci na editování článků. Současnou možnost sledování televize a také popřípadě sledování různých grafů či online vysílání. Chvílemi jsme si připadali jako v centru dopravního řízení či centru řízení letového provozu. A právě pro tyto provozy je jistě tento typ monitoru určen. Na každé části je možno sledovat různé informace z mnoha zdrojů.

Opravdu velkým zážitkem bylo, pokud jsme si na celou plochu monitoru nechali promítnout obrázky. Při testování jsme také vyzkoušeli sledování filmu, avšak žádný širokoúhlý film nebyl dostatečně velký na to, aby zaplnil celou obrazovku. Přesto i tak toto tento monitor poskytuje úžasný zážitek. Stejně tak při prohlížení fotografií z dovolené či z pracovní návštěvy poskytne možnost pohledu, který na normální monitoru klasických rozměrů nemůžeme zhlédnout.

 

Úhlopříčka displeje: 113 cm (44,5″)
Úprava panelu: VA, matný, antireflexní, Edge-lit podsvícení, Flicker Free, AMD FreeSync
Rozlišení: 5 120 × 1 440
Pozorovací úhel: 178° vodorovně, 178° svisle
Jas: 400 nits (cd/m2)
Kontrastní poměr: 3 000 : 1 statický, 8 000 000 : 1 dynamický
Doba odezvy: 3 ms
Video vstupy: HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, USB-C
Záruka: 3 roky
• Dva integrované reproduktory s výkonem 3 W
• Možnost připojení k notebooku, počítači jedním kabelem pomocí USB-C s napájením do 100 W
• Výškově nastavitelný stojanInformace od výrobce HP – Další informace

Závěrem

Závěrem můžeme konstatovat, že tento monitor jistě najde mnoho uplatnění v mnohých profesích. Jaké jsme výše uvedli můžou to být dopravní informace a sledování leteckého provozu. Ale také v bankovnictví, a především v burzovním světě. Velké uplatnění také vidíme v herním světě. Díky oblouku a širokoúhlému záběrů hráči pak mohou realisticky prožívat hru tak jak si přáli.

Ještě máme k tomuto monitoru malou poznámku, kterou rádi zveřejníme, protože v naší redakci je  redaktor, který má bifokální brýle, tak mu trochu delší dobu trvalo se na tomto monitoru zorientovat. Delší dobu považujeme dva dny, než trošku byl schopen fungovat stejně jako na normálních monitorech.

Tedy monitor doporučujeme na místa, která potřebují více obrazovek a již v současné době využívají více než jeden monitor. Dále pro zkušené hráče her. Myslíme si, že nelze nalezne velké uplatnění v mnoha oborech.