Švýcarsko zavedlo zpřísnění podmínek vstupu do země

Švýcaři reagují na zvyšující se počet případů nákazy koronavirem v Evropě a pro občany vybraných států zavedli zpřísněné podmínky při vstupu do země. Mezi nimi je i Česká republika. Občané ČR musí po vstupu do Švýcarska nastoupit od pondělí 14. září 10 denní karanténu a kontaktovat místní úřady. Cestující autobusem musí vyplnit speciální formulář.

Karanténu musí nastoupit všichni občané, kteří přijíždějí ze států v poslední době nejvíce postižené koronavirem. Výjimku mají například řidiči mezinárodní nákladní dopravy nebo lidé pracující ve zdravotnictví apod. Seznam zemí je k dispozici na tomto odkazu

Cestující musí po překročení hranic neprodleně dojet do místa bydliště či přechodného ubytování a tam strávit následujících 10 dnů. Do dvou dnů musí kontaktovat lokální úřady. V případě autobusových zájezdů cestující hromadně vyplní formuláře, společnost je vybere a zašle na emailovou adresu švýcarského Spolkového úřadu pro zdravotnictví – CH.focalpoint@bag.admin.ch.

Případně musí mít cestující kdykoliv k dispozici tento formulář ke kontrole. Formulář je k dispozici ke stažení na konci tohoto článku.

Karanténu je nutné dodržet i při negativním testu na koronavrius. Při porušení výše zmíněných podmínek hrozí pokuta ve výši 10 000 švýcarských franků.

Nadále je možné tranzitovat přes Švýcarská letiště, přejíždět přes zemi z dovolené do ČR nebo tranzitovat autobusy a vlaky. Podmínkou je nezdržet se ve Švýcarsku více než 24 hodin.

Pro více informací doporučujeme sledovat stránku Ministerstva zahraničních věcí o Švýcarsku

Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag-map_of_Switzerland.svg