Světový šampionát v supermotu se poprvé pojede ve Vysokém Mýtě

Příští víkend, 24.-25. července 2021, se na závodišti ve Vysokém Mýtě sejdou největší hvězdy v disciplíně Supermoto. Součástí závodního víkendu jsou i podniky mistrovství Evropy juniorů a českého šampionátu. Už v pátek 23. května 2021 se nejlepší světoví závodníci a česká špička představí Spanilou jízdou Vysokým Mýtem.

V sobotu se konají kvalifikace všech tříd, tedy českých S2, zkušených jezdců S3 i třídy nejmladších jezdců , jak českých, tak evropských. V 17.00 hodin už bude k vidění první závod mistrovství světa.

Mezi zvučnými světovými jezdci, například Thomas Chareyere, Diego Monticelli (oba tovární tým TM/L30), Lukas Hollbacher (MTR Racing), Elia Sammartin, Marc-Reiner Schmidt (oba Phoenix Racing Team), budou z ampliónů slyšet i česká jména, jako Milan Sitnianský (Phoenix Racing Team), který jede celý seriál MS a premiéru na světovém závodě budou mít Aleš Cikánek, Miloš Řihák a Erik Provazník.  Opravdu se bude na co těšit, takovou podívanou si nesmíte nechat ujít!

V neděli dopoledne čekají jezdce warm-upy. Od pravého poledne se postupně odehrají v jednotlivých jízdách bitvy o nejlepší pozice, velkolepé finále a vyhlášení vítězů závodů. Plný den napětí, který bude letos nově okořeněný o napínavé zpestření v podobě Joker Lane. Taktický manévr může rozhodnout o vítězi. Jezdec si v průběhu závodu musí vybrat, kdy absolvuje speciální část tratě, kterou musí projet a prodloužit si tak okruh.

Vstupenky na závodní supermotový víkend ve Vysokém Mýtě jsou v prodeji. Na výběr celovíkendová za 200 Kč, na neděli je vstupné 150 Kč. K dostání jsou ve fanshopu Autoklubu ČR, odkaz: https://fanshop.autoklub.cz/doplnky_k151/vstupenky_k175/ a přímo na místě.

O DISCIPLÍNĚ SUPERMOTO

Vznikla v 80. letech minulého století se záměrem spojit speciály ze silničních závodů, motokrosu a ploché dráhy. Stroje byly odvozeny z běžné produkce s určitým stupněm úprav. Supermoto je tak mnohem bližší veřejnosti, neboť s obdobnými motocykly se lze potkat v běžném provozu. Tato relativně mladá disciplína motocyklového sportu je divácky atraktivní. Povrch okruhu závodu je zčásti asfaltový – odtud první slovo názvu disciplíny „super“ podle superbiků. Druhá část je tvořena uválcovaným hliněným povrchem. Na této přírodní části tratě jsou i skoky a klopené zatáčky, tedy druhé slovo názvu „moto“ spjaté s motokrosem.

 

Zdroj: Autoklub ČR