Světový pohár v cyklokrosu se jel v Táboře již po sedmnácté, juniorka Hladíková dojela čtvrtá

Jihočeský Tábor se v neděli 14. listopadu opět stal centrem světového cyklokrosu. Již po sedmnácté se v a okolí areálu Komora uskutečnil jeden ze závodů seriálu Světového poháru. A bylo se na co dívat. Kromě elitních kategorií mužů a žen se letos poprvé o body porvali i muži kategorie U23, junioři a juniorky.  

 

Závod Světového poháru v Táboře vyhrál týden po triumfu na mistrovství Evropy nizozemský cyklokrosař Lars van der Haar a připsal si osmý pohárový triumf v kariéře, ale první po téměř pěti letech, od ledna 2017.

 

Český reprezentant Michael Boroš dojel na domácí trati osmnáctý, když finišoval se ztrátou dvou minut a 15 sekund na Van der Haara. Tomáš Paprstka se Šimonem Vaníčkem se seřadili na 21. a 22. pozici, Lubomír Petruš po technických problémech brzy po startu vzdal.

 

O nejlepší český výsledek dne se postarala juniorka Kateřina Hladíková, jež těsně prohrála souboj o bronzovou medaili s Italkou Federicou Venturelliovovou, na ni ztratila 46 sekund. Mezi juniory si nejlépe z českých jezdců vedl Václav Ježek, který obsadil 16. místo.

Závod žen vyhrála favorizovaná Nizozemka Lucinda Brandová, letošní mistryně světa a Evropy, která si upevnila vedení v seriálu.

Nizozemky obsadily prvních pět míst. Kristýna Zemanová byla dvacátá, dlouholetá česká reprezentantka Pavla Havlíková obsadila při posledním startu v SP 34. místo.

„Tábor a cyklokros patří neoddělitelně k sobě. Loni město slavilo 600 let od svého založení, příští rok to bude 530 let od založení údolní nádrže Jordán a k moderním táborským fenoménům patří určitě cyklokros. Pohled na areál Komora, malebnost trati to je radost a cyklokrosu to sluší a již se těšíme na MS 2024,“ řekl starosta města Tábor Štěpán Pavlík.

Foto: Ivana Roháčková