SVĚTOVÝ DEN PRVNÍ POMOCI – Buď hrdinou první pomoci ve škole i svém okolí

Druhá zářijová sobota, letos 11. září, je od roku 2000 Světovým dnem první pomoci. Všechny má upozornit na to, že umět poskytnout první pomoc může v prvních minutách rozhodnout o životě a smrti člověka.

Letošní Světový den první pomoci 2021 je svým mottem Buď hrdinou první pomoci ve škole i svém okolí zaměřen hlavně na děti a mládež. Je žádoucí, aby se už tato věková kategorie naučila základy pomoci a mohla tak poskytnout první pomoc v nouzi sobě, spolužákovi nebo i rodičům či dalším lidem.

Nejdůležitější je naučit děti poraněním předcházet, to znamená rozpoznat nebezpečí, která na ně číhají cestou do školy, v dopravě, při vyučování samotném, venku na hřišti i doma. Pokud se nepodaří zranění předejít, musí se děti naučit:

  • – požádat o pomoc dospělou osobu nebo umět komunikovat s operátorem tísňové linky, umět rozpoznat život ohrožující stavy.
  • – dokázat reagovat na úraz spolužáka a poskytnout adekvátní první pomoc.
  • – předvídat a reagovat na situace, které mohou ohrozit zdraví a život, umět aplikovat první pomoc při poranění.

Znalost základních postupů první pomoci by měla patřit do výbavy každého civilizovaného člověka

Vzhledem k pandemii covid-19 je do témat Světového dne 2021 zahrnuta i ochrana před šířením této nemoci. Výuka první pomoci dětí a mládeže je zahrnuta do školních osnov základních a středních škol, kde se jeden z projektů jmenuje NEBOJ se pomoci!

Výukou první pomoci a bezpečnosti v dopravě se věnují dlouhodobě i autoškoly. Funguje zde navíc i tzv. Chytrá lékárnička a kurz Chytrý řidič.

Existují kurzy Českého červeného kříže např. kurz základní normy zdravotnických znalostí, který je určen zejména pro pedagogické pracovníky všech druhů a stupňů škol, ale stejně tak i pro rodiče či prarodiče a pro každého, kdo má zájem orientovat se v problematice první pomoci. Dále kurzy určené zejména pro širokou laickou veřejnost – tedy pro každého kdo si není jistý, jak by v případě nutnosti poskytl první pomoc dospělému či dítěti. Fungují i zájmové kroužky Mladých zdravotníků, kde se každoročně s první pomocí seznámí na 10 tisíc dětí.

 

Foto: Ivana Roháčková