Středočeský Kraj poskytuje podporu poskytovatelům sociálních služeb v rekordním čase

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo v pondělí 25. ledna 2021 dotace na podporu poskytování sociálních služeb v letošním roce. Celkem bude rozdělena částku ve výši 2 006 228 700 Kč, na něž si poskytovatelé „sáhnou“ již v nejbližších týdnech. „Navzdory komplikacím s pandemií se podařilo dotační řízení díky vysokému nasazení kolegů z Odboru sociálních věcí vypořádat v rekordně krátkém čase. Finanční prostředky se tak k poskytovatelům sociálních služeb evidovaných v krajské síti dostanou v nejkratším možném termínu, začátkem roku,“ vyzdvihl radní pro oblast sociálních věcí Martin Hrabánek (STAN).

Středočeský kraj pro rok 2021 obdrží od MPSV na podporu poskytování sociálních služeb oproti roku loňskému o 300 milionů korun více než v loňském roce.

„To je samozřejmě skvělá zpráva, ale musíme upozornit na to, že zhruba 176 milionů korun dedikovaných na platy a mzdy v žádném případě nestačí na pokrytí vládou deklarovanému 10% navýšení základních platových tarifů pro pracovníky v přímé péči a sociální pracovníky“, vysvětluje radní Hrabánek.

Již v loňském roce, před schválením tohoto navýšení, vyčíslil Kraj minimální potřebu finančních prostředků na přibližně 2,6 miliardy korun,

Částku ve výši 176 milionů korun proto zatím Středočeský kraj ponechává v rezervě a počítá s tím, že v dohledné době vyhlásí ještě mimořádné dotační řízení zaměřené právě na navýšení platů a mezd pracovníků v sociálních službách.

„Pracovníci v sociálních službách jsou v první linii, a tomu by ale také měla odpovídat jejich odměna. Budeme proto dále apelovat na MPSV, aby naše další požadavky na dofinancování oněch 10 % k platům akceptovalo. Není možné, aby finanční dopady rozhodnutí vlády nesl kraj,“ prohlásil radní Hrabánek závěrem.