Středočeský kraj podpořil vznik knihy o památné hoře Blaník

Novou knihu o přírodních krásách Středočeského kraje dnes ve vlašimském ekocentru pokřtila radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti) spolu s autorem publikace RNDr. Václavem Cílkem. Vydání knihy O památné hoře Blaníku a jejím kraji s podtitulem Příběhy posvátných hor podpořil Středočeský kraj. Jde o devátý titul v oblasti životního prostředí a krajiny, který s podporou kraje vznikl.

 

„Středočeský kraj se dlouhodobě podílí na zvyšování povědomí o přírodních krásách regionu. Knihy, které od roku 2015 připravuje Václav Cílek s kolektivem dalších autorů, jsou hlubokým vhledem do vybraného území nebo do tématu. Přesto jsou srozumitelné pro široký okruh čtenářů. Jsou to výpravné publikace, které propojují historii, přírodní zajímavosti i celkové souvislosti. Hlavní část knihy O památné hoře Blaníku je věnována vlastivědě místní přírody a památek a v závěrečné části se autoři věnují Blaníku jako národní hoře, která přispěla k vytvoření moderní české identity,“ uvedla radní Jana Skopalíková (Piráti).

 

Nová kniha navazuje na osm předešlých společných projektů Středočeského kraje a významných autorů zabývajících se publikační činností v oblasti životního prostředí a krajiny. Středočeský kraj na ni přispěl částkou cca 870 000 korun, vydalo ji nakladatelství Dokořán. Kniha přináší nový pohled na území Blaníku i celé blanické brázdy. Svazek uzavírá stručný katalog posvátných hor. Autory knihy jsou Václav Cílek, Lubomír Hanel, Václav Zemek a kol.

Křest knihy byl součástí XXII. Středočeské konference k environmentální výchově v Podblanickém ekocentru ČSOP, kterou pro pedagogy ze všech typů škol pořádá Český svaz ochránců přírody Vlašim.

„Konference je zaměřená na prezentaci novinek v environmentální výchově ve Středočeském kraji, ale i na celorepublikové projekty. V odpoledním bloku mohou účastníci z řad pedagogů načerpat spoustu inspirace pro výuku během různorodých workshopů,“ doplnila radní Jana Skopalíková.

Foto : Zuzana Janovská