Startuje Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy

Počty lidí připravených absolvovat odběry krevní plazmy v posledních letech klesají v celé Evropě. Proto je důležité pravidelně upozorňovat, jak důležité je darovat krevní plazmu.  To je cílem Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy, který po celém světě probíhá od 4. do 8. října.

V Česku jsou tisíce nemocných, kteří k životu léky z krevní plazmy potřebují.

„Jsou určeny pro  pacienty s řadou vrozených i získaných onemocnění. Mnoho z nich je na tuto léčbu zcela odkázáno. Jsou to např. lidé s poruchami krevní srážlivosti, lidé trpící imunitní nedostatečností a autoimunitními onemocněními,” vysvětluje hematoložka Alice Drábková ze společnosti sanaplasma.

Ta má centra na sběr plazmy v 11 městech celé České republiky a je součástí globální značky BioLife – lídra v oboru sběru vysoce kvalitní plazmy, který letos slaví 20 let.  Jen v Evropě trpí některou z vzácných nemocí přibližně jeden milion lidí. Aby bylo zajištěno jejich přežití a kvalita života, potřebují průběžnou léčbu.

Podle průzkumu, který sanaplasma provedla mezi českými dárci plazmy, si většina většina z nich význam darování uvědomuje.

Hlavním důvodem, proč chodí plazmu darovat, je možnost pomoci lidem, kteří to potřebují. Uvedlo to 60 procent z 3500 respondentů. Většina se také shodla, že odběr  nebolí a trvá krátkou dobu. I proto 88 procent z nich daruje plazmu pravidelně, jednou či dvakrát měsíčně. Odběry krevní plazmy jsou pro tělo dárce méně náročné než odběry krve.

“Při dostatečném pitném režimu a kvalitní výživě dokáže organismus plazmu obnovit do 24-48 hodin,” dodává lékařka.

„Darování plazmy je jediným způsobem, jak lze tuto vzácnou látku získat. Proto je dárcovství plazmy podporováno buď finančním příspěvkem od plazma centra, nebo možností odečtu z daní a nároku na volno od zaměstnavatele. Našich dárců si velmi vážíme a uvědomujeme si, že pro ně darování plazmy přináší výdaje spojené s cestou a časem stráveným odběrem, které v době stoupajících cen také rostou. Proto poskytujeme dárcům příspěvek za jedno darování ve výši 800 korun,” říká Jan Štěpánek, ředitel společnosti sanaplasma.

Finanční příspěvek kompenzuje náklady na cestu a čas, který dárce stráví v odběrovém centru.

Může také zvolit darování plazmy bez finanční náhrady. Pak mu vzniká nárok na den volna v práci a slevu na dani až 3000 Kč za jeden odběr. Volba se týká vždy jednoho konkrétního odběru, a proto je možné tyto dva způsoby dárcovství libovolně střídat.

Darování plazmy je pro lidské tělo méně náročné, než darování krve. V průběhu odběru se z krve plazma odfiltruje a krvinky spolu s krevními destičkami se okamžitě vrátí zpět dárci. I proto, že odběr pro zdravého člověka nepředstavuje velkou zátěž a plazma se rychle v těle obnovuje, je možné darovat plazmu jednou za 14 dní. Proces darování trvá přibližně 50 minut.