StarDance X. řada – 7. soutěžní večer byl benefiční pro Centrum Paraple

V tomto kole naše páry tančily pro Centrum Paraple, a to ve speciálních choreografiích společně s těmi, kteří jsou odkázáni na invalidní vozík.

Benefiční večer má zvláštní atmosféru. Letos jsme mohli vidět i osobnosti, které se účastnily minulých řad. Z tanců byly vybrány tango a cha-cha.  Kromě čtyř porotců se přidal  s hodnocením tanečních výkonů i pátý, kterým byl  patron nadace Zdeněk Svěrák. Specifické pro tento benefiční večer je skutečnost, že žádný z párů ze soutěže není vyřazen.

StarDance – benefiční večer pro Centrum Paraple

V úvodu večera se zdálo, že budou diváci sledovat stínové divadlo, neboť taneční pózy byly vyjádřeny stínem, ale poté tanečníci Jana Drdácká a Eda Zubák předvedli na parketu strhující flamenco.

Potom moderátoři představili pět tanečníků – klientů  Centra Paraple, kteří se přidají k soutěžním párům X. řady StarDance. A letos poprvé je  do čtveřic  doplnili někteří účastníci z minulých řad StarDance. Mezi hosty jsme kromě tanečníků z minulých řad StarDance i soutěžních párů vyřazených v předchozích kolech  zde mohli vidět významného českého břišního  a hrudního chirurga Prof. Pavla Pafka, Jaroslava Uhlíře i generálního ředitele České televize Petra Dvořáka.

Moderátoři představili také ředitele Centra Paraple Davida Lukeše a přiblížili i činnost tohoto centra, které 25 let pomáhá lidem s poraněním míchy. Benefiční večer pro Centrum Paraple je součástí StarDance od roku 2015 .

Jakub Vágner, Michaela Nováková, David Svoboda a Eliška Šulcová

První čtveřice tanečníků nastoupila na parket v kombinaci černých a bílých kostýmů a předvedla tango na skladbu Annie Lenox „Sweet Dreams“ v zajímavé choreografii, kdy obě tanečnice po celou dobu vystupovaly na vozíku. Oba tanečníci mají pasáž se sólovým vystoupením.

StarDance: Jakub Vágner, Michaela Nováková, David Svoboda a Eliška Šulcová

Richard Genzer kladně hodnotil krásné držení a také ho zaujala kombinace černé a bílé. Tatiana Drexler ocenila výborný nápad, použít druhý invalidní vozík a velmi se jí líbila část, kdy oba muži tančili společně. Pátému porotci Zdeňku Svěrákovi se vystoupení líbilo. Položil Elišce otázku, jestli by se dokázala dostat na břeh, kdyby se při sjíždění Vltavy její kanoe převrátila, ale Jakub Vágner pohotově odpověděl, že na březích by určitě byli rybáři, kteří by jí v takové případě dokázali rychle pomoci.

Při bodovém hodnocení jim porotci udělili dvě známky osm, devítku, sedmičku a Zdeněk Svěrák hodnotil známkou deset, kterou pro tento večer připravil ve výtvarném provedení.

Veronika Khek Kubařová, Dominik Vodička,Veronika Arichtěva a Petra Ptáčníková

Zatančili na parketu velmi zajímavě provedenou cha-chu. Na začátku se tanečnice přetahují o vozík a soupeří mezi sebou i o tanečníka. Na závěr obě tanečnice udělají na parketu kotrmelec po kterém dotančí s rozsvícenými čelovkami.

Zdeněk Svěrák konstatoval, že tanečníci na vozíku netančí nohama, ale rukama a tento tanec paží byl dokonalý. Jan Tománek ocenil, že obě Veroniky přinesly na parket herecký zápal, kterým se nechala strhnout i Petra a Dominik vymyslel skvělou zápletku. Jen od Veroniky by rád viděl více cha-chy. Naopak,  Zdeňkovi Chlopčíkovi se zdálo, že viděl  cha-chy dost. Jen vytkl Veronice 1 , že při kubánském přerušení (cuban breaks) má být noha propnutá. Pokud se týká tanečního výkonu Veroniky 2, souhlasí se Zdeňkem Svěrákem a velmi ocenil práci paží, kterou předvedla Petra.

Při bodovém hodnocení jim porotci udělili známky devět, sedm, osm a kromě Zdeňka Svěráka zvedl desítku také Zdeněk Chlopčík.

StarDance: Veronika Khek Kubařová, Dominik Vodička ,Veronika Arichtěva a Petra Ptáčníková

Karel „Kovy“ Kovář, Veronika Lišková, Jana Plodková a Jiří Marsín

Jejich tancem bylo tango. Na začátku vystoupení je krátká etuda se židlemi, a na závěr tanečníci opět usednou lna židle a zvednou tabulky s číslem DMS.

Tatianě Drexler se velmi líbilo napětí, tangová atmosféra, bylo to romantické i nostalgické. Jan Tománek ocenil práci s rekvizitou.

Při bodovém hodnocení jim porota udělila dvě známky osm, devítku a Zdeněk Chlopčík opět zvedl desítku.

StarDance: Karel „Kovy“ Kovář, Veronika Lišková, Jana Plodková a Jiří Marsín

Matouš Ruml, Natálie Otáhalová, Dana Batulková a Lucie Gachi

Lucie dosud nikdy netancovala, tak prohlásila, že alespoň nemá problém, že by zapomněla kroky. Dana Batulková – vítězka 3. řady StarDance se sem na parket vrítila po 11 letech, aby společně s trojicí tanečníků předvedla na parketu cha-chu. Taneční vystoupení začíná Matoušovým sólem. Tanečnice se nejprve o Matouše perou, poté se začnou všichni pohybovat na parketu společně. V choreografii byla zahrnuta i figura “ New-York“, kterou skvěle provedla Lucie na vozíku. Zajímavá byla i krátká taneční etuda,kdy obě tanečnice seděly na parketu v tureckém sedu. Dana Batulková předvedla další figuru s Lucií na vozíku a Natálie skončila Matoušovi na ramenou.

StarDance: Matouš Ruml ,Natálie Otáhalová, Dana Batulková a Lucie Gachi

Zdeňkovi Chlopčíkovi se jejich cha-cha velmi líbila. Netušil, že při tlačení vozíku lze tak skvěle předvést základní krok. Jen měl dobnou výtku, když se tanečnice táhly za vozíkem po zemi, neměly propnutá kolena. Richardovi Genzerovi se cha-cha také velmi líbila, poznamenal, že zde bylo třeba se soustředit, aby tanečník vyšel správnou rukou. Zdeněk Svěrák také konstatoval, že při jejich tanci bylo opravdu na co se dívat. Soustředil se však také na pozorování Luciiny tváře a všiml si, že byla šťastná jako malá holka.

Při bodovém hodnocení se porota vzácně shodla a všichni zvedli známku deset.

Gabriela Koukalová, Martin Prágr, Kateřina Baďurová a Libor Bohdanecký

Poslední taneční pár zatančil tango. Na začátku vystoupení Libor fotografueje, tanečnice tančí na schodiští, udělají na parketu hvězdu a roztančí se všichni společně. Gabriela s Martinem přenesou Kateřinu přes Liborův vozík. Úplně na konci společného vystoupení předala Gabriela Liborovi, který je jejím velkým fanouškem, svůj pohár a Libor od ní dostal také pusu.

Při bodovém hodnocení jim členové poroty udělili devítku a tři osmičky.

StarDance: Gabriela Koukalová, Martin Prágr, Kateřina Baďurová a Libor Bohdanecký

 

7. večer StarDance zakončilo vystoupení tří tanečních párů, mezi nimiž jsme poznali i účastníky předchozích řad StarDance Kristýnu Coufalovou a Robina Ondráčka, kteří na parketu předvedli waltz na píseň Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře za doprovodu MoonDance Orchestra Martina Kumžáka. Oba moderátoři vyslovili pochvalu za přednes Zdeňkovi Svěrákovi.

StarDance: závěr 7. večera

Zde je krátké představení tanečníků, klientů Centra Paraple, kteří vystoupili tento vyjímečný večer společně s tanečníky X. řady StarDance: 

Libor Bohdanecký

je tetraplegik poměrně krátkou dobu a tak se pořád učí, hledá a snaží se být aktivní. Byl hasičem, který při výcviku spatl z výšky 12 m. Vloni zkoušel lyžovat, letos si oblíbil handbike. Se ženou a dětmi chce vyrazit na okružní cestu po Evropě až k Atlantiku.Kromě svých dětí miluje hory a skály, ale už se do nich nechce moc vracet, protože mu chybí svoboda a radost z volného pohybu v přírodě.Po úrazu si  postavili bezbariérový domek s překrásnou zahradou, ve které tráví volný čas.

Lucie Gachi

pochází původně z Prahy, ale  bydlí  v rodinném domě s manželem a 5 dětmi. Podařilo se jí vráti se do práce ve zdravotnictví jako dokumentační sestra. Ráda tráví čas s kamarády nebo jede na výlet, ráda čte, má ráda hory, baví jí i něco  vytvářet. Stále pracuje na své samostatnosti a těší se, že jednou zase s dětmi vyrazí na túru po horách, pořídí si handbike a naučí se lyžovat.

Jiří Marsín

Před úrazem navrhoval a realizoval interiéry na klíč, zejména novostavby rodinných domů a podkrovních bytů, a také hodně sportoval. Tato vášeň mu zůstala do dnes. Před dvěma lety začal hrát rugby za ostravský klub Lions, kam dojíždí jednou týdně na tréninky. A minulý rok k tomu ještě začal hrát bocciu, kterou trénuje dvakrát týdně.Sportu se věnuje i pasivně. Jako velký hokejový fanoušek nevynechá jediný domácí zápas Ocelářů Třinec, za něž hrál 12 let. Rád také navštíví závody sprintů aut. Pokud se ho zeptáte i na jiné koníčky, nezapomene zmínit cestování a svého  syna , který je pro něj obrovskou motivací.

Petra Ptáčníková

ráda pozoruje, co se děje kolem ní. Zároveň má ale ráda i příjemnou společnost a její velkou předností je, že umí skvěle druhým naslouchat. Ve všem, co dělá, je neobyčejně pečlivá, od malička ji lákaly všemožné výtvarné činnosti, ráda kreslí, maluje na plátno, věnuje se keramice i nejrůznějším ručním pracím. Nejspíš proto ji cesta zavedla ke studiu restaurování textilií na VŠCHT. Jako restaurátorka následně pracovala. Ráda se toulá po Praze, kde se narodila a kde stále žije. Možná ještě víc než rodné město ale miluje přírodu a láká jí i cestování. Kromě kultury Pétě přináší potěšení také pohyb. Dlouhá léta se věnovala józe, poté qigongu, jezdí na vodu, plave, jezdí na koni a stále hledá, co by ještě mohla vyzkoušet.

Eliška Šulcová

je velmi aktivní společenský člověk, který nesnáší nudu. Měla však úraz na kole, při kterém si zlomila páteř. Za 11 let, co je na vozíku, vyzkoušela mnoho sportovních aktivit, z nichž si oblíbila zejména jízdu na handbiku a splouvání Vltavy. Jako fanynka se pak dokáže hodiny a hodiny bavit o hokeji a hokejové Spartě a nenechá si ujít žádné domácí utkání. Ráda také chodí na procházky do přírody a kouká na svět hledáčkem objektivu. Do Centra Paraple dochází dvakrát týdně do posilovny.