Stane se Max Verstappen jedním z legendárních jezdců ?

 Mladý holandský jezdec F1 má všechny předpoklady k tomu, aby se stal jedním z nejlepších jezdců jací zde kdy byli.

Nová sezóna F1 je v plném proudu a máme za sebou už tři závody. Lídr bodování je Max Verstappen, který je připraven obhájit titul mistra světa. Pokud máte rádi Formuli 1 a chcete si zahrát se svým oblíbeným jezdcem, máte možnost objevit promo kód Betano a bonusy k sázení po celou sezónu 2023. Tento kód platí pro Formuli 1, ale i pro všechny ostatní sporty.

 

Začátky kariéry Verstappena

Max vyrůstal v rodině nadšenců motosportů. Jeho otec Jos byl také závodník F1 a matka Sophie ve světě závodů automobilů získala také mnoho úspěchů. Max měl tak doma velkou podporu a výborný dohled nad jeho začínající kariérou. V úvodu jeho kariéry začínal jezdit v amatérských soutěžích a pomalu šplhal výše a výše, což nakonec znamenalo pozvánku do nejelitnější soutěži Formul. V F1 debutoval ve věku 17 let a 166 dní, což z něj udělalo nejmladšího jezdce F1 vůbec. Jeho prvním týmem F1 byl Toro Rosso. Red Bullu se upsal v roce 2016 a začal zaznamenávat první úspěchy.

Verstappenovy úspěchy

Rodák z Nizozemska má už ve pětadvaceti letech na kontě dva tituly mistra světa. Oba tituly mistra světa získal v rozmezí posledních dvou letech, kdy naposledy nechal za sebou Charlese Leclerce. Poslední titul vyhrál jednoznačně, kde v bodové tabulce zanechal za sebou dva jmenované o přibližně 150 bodů. Mezi Leclercem a Perezem to bylo vyrovnanější a mezi druhým a třetím závodníkem byl rozdíl pouze tři body. Mnohem vyrovnanější souboj o první příčku byl v ročníku 2021, kdy Max Verstappen získal svůj první mistrovský titul. O první místo bojoval s jedním z nejlepších jezdců Formule 1, Lewisem Hamiltonem. V konečném zúčtování Hamiltona porazil o sedm bodů a bylo to drama do samého závěru.

Drama v Austrálii a další vítězství Red Bullu

Velkou cenu Austrálie ovládl Max Verstappen a jeho Red Bull si připsal třetí vítězství v sezóně. O tomto závodu se bude ještě dlouho mluvit, protože byl poznamenán různými kontroverzními momenty, které poznamenaly celý závod. Na prvním místě skončil Verstappen, který za sebou zanechal Hamiltona a Alonsa. O nejrychlejší kolo se postaral Perez, ale to mu stačilo pouze na nedostatečné páté místo. Verstappen tak ukořistil další prvenství a jeho vítězství v Austrálii mu upevnilo pozici lídra bodování o patnáct bodů před Perézem. Závod byl poznamenán přerušením a obnovením kvůli komplikacím Magnussena a také více kolizím. Ve soutěži konstruktérů zatím vede tým Red Bull, které honí Aston Martin a Mercedes. Red Bull má zatím ale velice slušný náskok a nevypadá to tak, že by se pořadí mělo měnit.

Následující závod Formule 1

Velká cena Číny se nebude konat ani letos a nadšenci závodů Formule 1 si tak budou muset počkat na další závod do konce měsíce. Velká cena Číny byla opakovaně zrušena kvůli problémům, které způsobil pandemický kolaps ekonomiky. Následující závod se uskuteční koncem měsíce v Ázerbájdžánu a tak si budeme ještě muset počkat.

Průběžná bodová tabulka F1

Po třech závodech zatím vede tabulku favorit této sezóny a obhájce titulu mistra světa Max Verstappen. Za ním následují Sergio Pérez, Fernando Alonso, Lewis Hamilton a Carlos Sainz. Velkým zklamáním je zatím tabulkové postavení Charlese Leclerce, který figuruje po třech závodech na desáté pozici.

  1. Max Verstappen – Red Bull – 69b
  2. Sergio Pérez – Red Bull – 54b
  3. Fernando Alonso – Aston Martin – 45b
  4. Lewis Hamilton – Mercedes – 38b
  5. Carlos Sainz – Ferrari – 20b

Otázky a odpovědi

Kdo je nejmladším mistrem světa v historii F1?

Sebastian Vettel je dosud nejmladším mistrem světa v historii F1.

Kdo získal nejvíce titulů mistra světa F1?

Nejvíce titulů mistra světa F1 získali Michael Schumacher a Lewis Hamilton shodně sedmkrát.

Který tým získal nejvíce titulů konstruktérů v historii F1?

Nejvíce titulů konstruktérů v historii F1 získal tým Ferrari, kterému s