Stalo se … v roce 1895

Dnes 22.10.1895 prorazila lokomotiva na pařížském nádraží Montparnasse skleněné okno a spadla o 10 m níž na zastávku tramvaje.Strojvůdce Pellerin zaplatil pokutu 50 fr a odpykal si 2 měsíce vězení.

Železniční nehoda na nádraží Montparnasse (francouzsky Accident ferroviaire de la gare Montparnasse) je vlakové neštěstí, ke kterému došlo v úterý 22. října 1895. Stejně se jmenuje legendární snímek, který pořídila společnost Studio Lévy et fils. Vlak železniční společnosti Chemins de fer de l’Ouest z Granville do Paříže nezastavil na plánovaném místě na pařížském nádraží Gare Montparnasse, ale pokračoval v jízdě až k zarážedlu kusé koleje, přes nástupiště a prorazil skleněnou stěnu železniční stanice. Ve vlaku bylo 131 cestujících a pět členů posádky.

 

 

Mezi cestujícími a posádkou vlaku bylo pět vážně zraněných osob. Dva cestující, jeden topič a dva zaměstnanci železnice. Venku na ulici zemřela prodavačka novin Marie-Augustine Aguilardová. Nepřišla do kontaktu s lokomotivou, ale zabil ji kus padajícího zdiva. Zaskakovala zrovna za svého manžela, který odešel pro večerní novinové vydání. Železniční společnost zaplatila Aguilardové pohřeb a jejím dvěma dětem důchod. Na ulici byla zraněna ještě jedna žena.

Strojvůdce vlaku Pellerin a konduktor Mariette byli postaveni před soud. Pellerin musel zaplatit pokutu 50 franků a odpykal si dva měsíce vězení, Mariette zaplatil pokutu 25 franků.

Lokomotiva zůstala téměř neporušená. Zůstala z nádražní budovy viset čtyři dny než se technikům podařilo ji vyprostit. Tato akce způsobila obrovský příliv zvědavých lidí. Záběr lokomotivy měla možnost pořídit celá řada fotografů. Záběr, který stál na hranici reality a fikce.

zdroj : wikipedia.org a twitter