Štafeta čtvrtkařů se na World Relays kvalifikovala na MS, na OH čas nestačil

Čtyři české štafety se představily v průběhu prvního soutěžního dne World Relays v polském Chorzóvě. Ani jedné z nich ale se nepodařilo postoupit do finále.

Štafeta čtvrtkařů

Česká štafeta čtvrtkařů zůstala na mítinku za postupem do finále, které by jí zajistilo účast na olympijských hrách v Tokiu. Kvarteto Michal Desenský, Pavel Maslák, Martin Tuček a Patrik Šorm obsadilo ve svém rozběhu časem 3:05,11 čtvrté místo, celková desátá příčka ale stačila ke kvalifikaci na mistrovství světa do Eugene v příštím roce.

„Na osmičku jsme si věřili. Zvlášť, když odpadlo několik silných štafet. Jsme rádi, že dopadlo alespoň to desáté místo, které nás posouvá na mistrovství světa,“ uvedl těsně po doběhu prvním úseku Michal Desenský. Maslák se v průběhu svého úseku dostal před kolumbijského soupeře a předával Martinu Tučkovi jako druhý.

„Jeli jsme sem s tím, že máme nato, abychom postoupili do finále. Myslím si, že vzhledem k podmínkám jsme běželi dobře, ale i tak převažuje spíše zklamání,“ zhodnotil Maslák.

Štafeta sprinterek

Štafeta sprinterek Johana Kaiserová, Martina Hofmanová, Jana Slaninová a Barbora Šplechtnová obsadila časem 45,48 poslední třinácté místo. „Chtěly jsme zabojovat o desáté místo. U štafet nikdy nevíte, co se může stát. Celkově se běhaly pomalé časy, ale určitě jsme čekaly víc,“ zhodnotila nejzkušenější členka tohoto kvarteta Jana Slaninová.

 

Štafeta sprintérů

 

S velkými nadějemi odjížděla do Polska štafeta sprintérů na 4x 100 metrů. Oproti Jokohamě se její složení pozměnilo, když v sestavě nahradil Dominika Záleského Jiří Polák. Prohodilo se také pořadí sprinterů na jednotlivých úsecích. V Chorzóvě ovšem cesta našich sprinterů skončila hned mezi prvním a druhým úsekem, kdy Zdeněk Stromšík nestihl předat Jiřímu Polákovi ve vyhraněném území a Jirka s Velebou se již do hry už ani nedostali. Česká štafeta závod nedokončila.

„Nevím, zda Jirka vyběhl dříve nebo já jsem běžel pomalu. To se dozvíme následně z videa,“ uvedl Zdeněk Stromšík. Jeho slova doplnil Jan Veleba. „Těžko se to těsně po závodě hodnotí. Běželi jsme na risk, protože kdybychom šli na jistotu, tak bychom neměli šanci uspět. Bohužel to tentokrát nevyšlo.“

Smíšená štafeta

Daleko za postupem do finále byla i smíšená štafeta na 4x 400 metrů. V sestavě Matěj Krsek, Barbora Malíková, Lada Vondrová, Daniel Lehar obsadili Češi časem 3:21,05 devatenácté místo.

„Všichni jsme dali do závodu maximum. Na to, že to byl první závod sezóny, tak jsme neběželi špatně. Uvidíme, co poví trenéři, až nám řeknou mezičasy jednotlivých úseků. Věřím, že do budoucna máme v této disciplíně větší perspektivu než v klasických čtvrtkařských štafetách. Pro mě osobně jsou atraktivnější. Doufám, že si příští štafetu zaběhneme již před diváky. Někdy je těžké se vyhecovat na prázdném stadionu,“ řekla Barbora Malíková.

Zdroj: ČTK, atletika.cz

Foto: ČAS – Aleš Gräf

 
VÝSLEDKY
1.5.2021
disciplina kolo VÝSLEDKY
10 M 4×400 m rozběhy výsledek
CZE 3:05.11
13 Ž 4×100 m rozběhy výsledek
CZE 45.48
M 4×100 m rozběhy DNF
CZE
19 X
4×400 m SMÍŠENÁ
rozběhy výsledek
CZE 3:21.05