Správa železnic musí zásadně omezit provoz na mostě v brněnském uzlu.

Správa železnic musí zásadně omezit provoz na mostě v brněnském uzlu. Důvodem je náhlé a výrazné zhoršení jeho stavu, které je podle dosavadních zjištění způsobeno výstavbou protipovodňových opatření. Investorem těchto prací je statutární město Brno.

Správa železnic

práce na instalaci mostního provizoria na mostě v Brně jsme výrazně zkrátili. Výluka na koleji pro vlaky Brno – Břeclav byla tak ve 21.00 hod. ukončena. Původně měla skončit zítra ve 4.00 hod. Kolej pro vlaky směr Jihlava je nadále vyloučena. V nejbližších dnech provedeme diagnostiku mostu a rozhodneme o dalším postupu. Nadále platí opatření vyhlášená dopravci, která jsou k dispozici na webu Správy železnic.

Kontrola mostu odhalila poškození pilířů a jedné klenby.

V blízkosti základů mostu probíhá aktuálně stavební činnost, která nebyla se Správou železnic projednána. Jde zejména o zřízení štětovnicové stěny v korytě řeky Svratky. Vzdálenost stěny od základů mostu je zhruba dva metry. Rozsah poškození je natolik závažný, že je nutno dlouhodobě vyloučit kolej pro vlaky na trase Brno hlavní nádraží – Jihlava. Vlaky nepojedou také po jedné ze dvou kolejí ve směru na Břeclav.

Správa železnic nyní velmi intenzivně připravuje vložení mostního provizoria, aby mohl být provoz v úseku Brno hlavní nádraží – Břeclav veden po dvou kolejích. Jeho instalace bude probíhat od 22. 12. 20.30 hod. do 24. 12. 4.00 hod. Právě v tomto termínu bude provoz na mostě omezen.

Správa železnic s dopravci přijala dopravní opatření, která jsou shrnuta zde.


Vyjádření města Brna :

v souvislosti s dnes vydanou zprávou Správy železnic týkající se omezení provozu na železničním mostě u ulice Opuštěná v blízkosti hlavního nádraží si Vám dovolujeme zaslat vyjádření města.

Informace o poškození pilířů a klenby jsme obdrželi včera ve večerních hodinách. Nastalou situaci nebereme na lehkou váhu, v současné době zajišťujeme prostřednictvím městské společnosti Brněnské komunikace experta na mostní konstrukce, který stavebně-technický stav mostu posoudí. Na základě výsledků tohoto posouzení mohou být navržena případná řešení.

Co se týče samotné výstavby protipovodňových opatření na řece Svratce, ta byla se Správou železnic projednána v rámci projektové přípravy. Sdružení zhotovitelů vždy postupuje dle projektové dokumentace. Instalace štětovnic v blízkosti mostního objektu probíhala v letních měsících. Od té doby žádné další práce, které by mohly způsobit otřesy, v blízkosti mostu neprobíhaly. Dodáme, že zahájení prací bylo Správě železnic oznámeno v souladu s jejich vydaným souhrnným stanoviskem. Stavební práce zde nyní nebudou probíhat. Je proto nutné objektivně posoudit, zda na poškození mostu nemohou mít vliv i další faktory, například klimatické podmínky.

Současně probíhají intenzivní jednání mezi městem a zainteresovanými subjekty. Plánuje se také společné jednání se Správou železnic. Cílem bude prodiskutovat aktuální stav a najít případně cestu k nápravě.