Spotřeba plynu byla v síti distribuční společnosti EG.D v roce 2022 nejnižší za devět let. Potvrdila to i statistika za prosinec

Loňský rok se nesl ve znamení snižování spotřeby energií. Potvrzují to data distribuční společnosti EG.D, člena skupiny E.ON. Ta distribuuje plyn v Jihočeském kraji a v okrese Pelhřimov a elektřinu v Jihočeském a v Jihomoravském kraji, v částech Zlínského a Olomouckého kraje a na Vysočině. Průměrná roční spotřeba zemního plynu byla vůbec nejnižší za posledních devět let. Trend šetření potvrzují i čísla za prosinec 2022, kdy energetici dodali domácnostem a firmám o 13 % méně plynu než ve stejném měsíci roku 2021. U elektřiny byla hodnota dodávek vůči prosinci 2021 o 6,5 % nižší.

„I přesto, že podle našich měření dosahovala průměrná venkovní teplota v prosinci na našem distribučním území 0,6 °C, což je vůbec nejméně za posledních pět let, dodali jsme odběratelům o zhruba 5,6 milionu m3 plynu méně než v posledním měsíci předchozího roku. Pro srovnání můžeme uvést, že vůbec nejvyšší průměrná prosincová venkovní teplota 2,6 °C za uvedené období byla v roce 2020 a i přesto byla tehdy spotřeba vyšší o 11,4 % než v loňském roce,“ přibližuje Petr Vaculík, vedoucí dispečerského řízení sítí společnosti EG.D.

 

Nižší spotřeba plynu byla také za celý rok

Zákazníci EG.D spotřebovali za celý rok 2022 celkově o 16 % méně plynu než v roce 2021 a o 7 % méně ve srovnání s rokem 2020. V případě elektřiny došlo v meziročním objemu také k mírnému snížení spotřeby. Odběratelé spotřebovali o 4,5 % elektrické energie méně než předloni a téměř stejně jako v roce 2020.

Z dlouhodobějšího pohledu se vloni na zásobovacím území společnosti EG.D spotřebovalo nejméně plynu za posledních devět let. Nižší spotřeba byla naposledy v roce 2014 a to přibližně o 10 milionů m3.

„Obecně lze rok 2022 nazvat rokem šetření. Projevilo se to hlavně v posledním čtvrtletí a zejména u plynu. Domácnosti i firmy začaly hledat úspory v energiích. Svou roli sehrálo i počasí. Loňský rok byl v průměru o 1 °C teplejší než rok 2021,“ doplňuje Petr Vaculík.

 

S úsporami pomůže E.ON Rádce

Snížit spotřebu energií a tím i ušetřit náklady mohou lidé jednoduše i díky změnám ve svých návycích. Pomoci se jim snaží i projekt E.ON Rádce dostupný na internetových stránkách www.eon.cz/radce. Zájemci v E.ON Rádci naleznou nejpraktičtější tipy rozdělené do sekcí pro domácnosti v bytech i rodinných domech. Stáhnout si mohou i brožuru Úsporná domácnost, která přináší v jednom celku řadu tipů na úspory.