Sportovci Dukly Praha důvěřují profesorce Věře Adámkové

Ačkoli si na nedostatek práce nebo vedlejších aktivit známá kardioložka a epidemioložka Věra Adámková stěžovat nemůže, přesto si najde čas na besedy s lidmi, kteří mají zájem o informace týkající se zdraví. Jednou jde o prevenci, jindy o informovanost skupin lidí s určitým druhem onemocnění. Naposledy sympatická lékařka věnovala svůj čas sportovcům pražské Dukly.

Zdravotní péče o sportovce

„Šlo o besedu s názvem Zdravotní péče o sportovce“, uvedla Věra Adámková a blíže vysvětlila: „Besedy se účastnili převážně mladí sportovci, nechyběli ovšem mezi nimi i veteráni. A i když už v případě veteránů nejde o aktivní sportovce, přeci jen mají sport v krvi, a i ve svém věku jsou aktivní více než lidé, kteří nikdy profesionálně nesportovali. V první části besedy jsem přítomným vysvětlila, jaká zdravotní rizika sportovcům hrozí, pokud pravidelně neabsolvují preventivní lékařské prohlídky nebo podcení řádné doléčení třeba jen běžných virových onemocnění. Řeč samozřejmě přišla i na životosprávu, úskalí nesprávného stravování a nedostatku odpočinku. To jsou totiž velmi zásadní atributy v rámci předcházení závažných onemocnění, která by mohla ohrozit jejich sportovní kariéru.“

Paní profesorka se zdravotnickým personálem z IKEMu a veterány Dukly Praha před jejich vyšetřením.

Sportovci měli ve druhé části besedy dostatek času na individuální otázky. Ty se točily kolem prevence, rad, jak se zachovat během určitých zdravotních omezení. Někteří chtěli vysvětlit, jestli je opravdu nutné očkování proti Covidu 19. To lékařka přítomným doporučila.

Předseda představenstva FK Dukly Praha Ing. Bohumil Paukner poděkoval Prof. MUDr. Věře Adámkové ,CSc. za její celoživotní lékařskou podporu i armádních sportovců. 

Protože se beseda uskutečnila v klubovně FC Dukla Praha, na stadionu na Julisce, v poslední části se téma besedy točilo kolem fotbalu. V té chvíli byla posluchačkou paní profesorka.   

Na závěr zajímavé besedy obdržela přednostka pracoviště preventivní kardiologie v IKEMu Věra Adámková od vedení FC Dukla Praha krásnou kytku, vyfotografovala se slavnými fotbalovými legendami Janem Fialou, Günterem Bittengelem a Františkem Smolíkem.

Prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.  je přední česká lékařka, kardioložka, přednosta pracoviště preventivní kardiologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny, od roku 2017 i poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky za hnutí ANO 2011.

 

Zdroj: Helena Váňová Production