Sportisimo 1/2Maraton Praha startuje v sobotu. Chladné počasí nebude keňským specialistům vadit

Tisíce běžců se vrací do Prahy! Už v sobotu odstartuje populární Sportisimo 1/2Maraton s mnoha účastníky a elitními závodníky. A to po dvou letech, kdy nebylo možné kvůli pandemii tuto významnou sportovní událost uspořádat. „Potřebujeme restart a tato celá akce může probudit nejen Prahu. Když se budeme hýbat, bude více pozitivní energie a radosti. Proto poběžíme také pro mír,“ prohlásil Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech. Za zvuků symfonické básně Vltava se odstartuje od Rudolfina v 10:00, největší favorité jsou běžci z Keni. Z českých závodníků pomýšlí vysoko Jiří Homoláč, nejlepší tuzemský vytrvalec.

 

O minulém víkendu panovalo počasí s teploty nad dvacet stupňů, nyní jsou zcela jiné podmínky.

Mrazivější teploty prý ale nebudou významnou překážkou pro nejlepší běžce. 

Počasí je dobré, ale uvidíme, co zítra. Ale ať je jakékoliv, tak se pokusíme běžet co nejlépe. Na chladné teploty nejsem moc zvyklý, je to však lepší než kdyby bylo veliké vedro. Takže mi to v podstatě nevadí,“ tvrdil Keňan Benard Kimeli, který v roce 2019 zaběhl v Praze půlmaraton za 59:07.

 

K favoritům patří také další Keňan Philomenon Kiplimo, vítěz půlmaratonu v Bostonu a Bahrainu.

Člen týmu RunCzech Racing předvedl čas 58:11.

Mám trochu výhodu proti některým soupeřům, že jsem na zimu zvyklý. Znám Keňany, kteří běželi v minus dvou stupních a zvládli to dobře,“ prohlásil Jiří Homoláč, který na Sportisimo 1/2Maraton Praha speciálně trénoval. Jeho nejlepší čas je 1:03:23, v sobotu by ho rád překonal. „Nejhorší by bylo, kdyby v sobotu pršelo. Sníh je ještě dobrý, pocitovou teplotu může zhoršovat také vítr. Amatérům bych doporučoval si vzít něco, co je možné odhodit cestou, například bundu na začátek.“

 

Mezi ženami by na pražském půlmaratonu měla být v předu Keňanka Brenda Jepleting, budoucí hvězda vytrvalostního běhu.

Když jsem tady byla poprvé v roce 2020, byla jsem vodička a skončila jsem druhá. Jsem moc vděčná, že jsem se mohla vrátit do Prahy, je zde naprosto skvělá atmosféra a vše na profesionální úrovni,“ dodala Jepleting. Vysoko pomýšlí také Sofia Yaremchuk, původem Ukrajinka startující za Itálii.

 

Letošním Sportisimo 1/2Maraton Praha zároveň odstartuje unikátní série SuperHalfs propojující pět nejprestižnějších evropských půlmaratonů. „Je to významná evropská a světová akce. RunCzech se podařilo přežít tuhle dobu, která nebyla pro běhání jednoduchá. Teď tady máme před sezonou elitní startovní pole, tisíce amatérských běžců a skvělou organizaci. Je to malý zázrak, co se podařilo v naší malé desetimilionové zemi vytvořit,“ prohlásil Libor Varhaník, předseda Českého atletického svazu.

Místo Z „No War“

 

Celý letošní seriál RunCzech je věnovaný legendárnímu Emilu Zátopkovi, který se narodil před sto lety. Organizátoři plánovali využít písmeno Z, které se však koncem února stalo symbolem ruské válečné agrese na Ukrajině. Na tiskové konferenci organizátoři Zetko pootočili a udělali z něj N na začátku hesla No War (žádnou válku).

Je skvělé, jak se s tím organizátoři poprali a jak jsou schopní všechno převrátit do pozitivna. Tohle u nich dlouhodobě pozoruji. Chci moc poděkovat RunCzech a Carlu Capalbovi, že znovu budou organizovat významnou akci a že dělají dobrou reklamu pro naši zem,“ prohlásil Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury.

Podle Víta Šimrala, radního hlavního města Prahy, není Sportisimo 1/2Maraton pouze sportovní akcí: „Je to také společenskou událostí, o které je zájem. Děkuji RunCzech za tu neúnavnou práci, díky které propagují Prahu po celém světě.“ Závod se tak poběží s mírovým poselstvím, běžcům se před startem rozdají například symbolické náramky v ukrajinských barvách. „Několik volných míst je ještě k dispozici, a to hlavně z řad běžců, co se přihlásili ještě před pandemií,“ dodal Tomáš Mirovský, koordinátor závodů RunCzech.