Společnost Primark usiluje o to, aby přizpůsobivá móda byla dostupnější pro každého a představuje plány na změny ve svém podnikání i obchodech.

Společnost Primark dnes uvádí na trh svou první přizpůsobivou kolekci a zároveň se zavazuje ke změnám ve svých obchodech a podnikání.

– První čtyřdílná kolekce byla navržena s ohledem na potřeby osob se zdravotním postižením, další budou následovat.

Společnost Primark dnes uvádí na trh svou první kolekci přizpůsobivého spodního prádla, jejímž cílem je učinit přizpůsobivou módu dostupnější a cenově přijatelnější pro každého. Primark je známý svou nabídkou módy pro všechny, důkazem toho je nová čtyřdílná kolekce, která bude k dostání v pražské prodejně na Václavském náměstí. Kolekce byla představena spolu s dalšími plány na změnu k lepšímu tak, aby prodejny lépe sloužily zaměstnancům a zákazníkům se zdravotním postižením.

Maciej Podwojski, ředitel společnosti Primark pro střední a východní Evropu, říká: „Společnost Primark byla založena s ambicí učinit módu dostupnější pro každého, a to znamená, že je třeba reprezentovat a reagovat na různé potřeby všech našich zákazníků. S tím, jak jsme rostli, se rozšiřoval i náš sortiment a jsme hrdí na to, že můžeme nabízet specializované výrobky, které jsou obvykle dražší a dostupné pouze online. Naše první kolekce přizpůsobivého spodního prádla vznikala dva roky, máme ale ambice jít ještě dál. Je to pro nás totiž víc než jen nová řada – je to začátek zkoumání toho, jak podporujeme naše handicapované zákazníky a kolegy, a také pochopení toho, co ještě můžeme udělat, aby se Primark stal příjemnějším místem pro práci a nakupování.“

Přizpůsobivé oděvy jsou určené pro potřeby osob se zdravotním postižením. Prádlo je navrženo tak, aby bylo praktické a pohodlné, disponuje tedy snadným zapínáním, magnetickými sponkami a suchým zipem. Tato nová čtyřdílná kolekce je první řadou přizpůsobivých výrobků společnosti Primark, přičemž prodejce se zavázal, že další budou následovat ještě v tomto roce. Cena se pohybuje od 260 Kč do 310 Kč a spodní prádlo je k dostání ve velikostech od 2XS do 2XL. Řada byla navržena společně s technickými specialisty, vychází ze zkušeností a názorů osob se zdravotním postižením a kombinuje diskrétní magnetické zapínání s měkkými látkami a ženskými vzory.

Řada obsahuje čtyři kusy spodního prádla:

  • Bezešvá podprsenka: Černá bezešvá podprsenka z recyklovaného nylonu s magnetickým předním zapínáním (310 Kč)
  • Krajková podprsenka: Černá krajková podprsenka s magnetickým předním zapínáním (310 Kč)
  • Kalhotky: Černé kalhotky s magnetickým zapínáním po obou stranách (260 Kč)
  • Menstruační kalhotky: Černé menstruační kalhotky s magnetickým zapínáním po obou stranách (310 Kč)

V České republice je kolekce nyní k dostání v pražské prodejně Primark na Václavském náměstí.

Heidi Williams De Rincon, vedoucí oddělení spodního prádla, uvedla: „Každý by měl mít možnost koupit si spodní prádlo, ve kterém se bude cítit skvěle. Snažili jsme se vytvořit výrobky, které kombinují praktické prvky, jako je magnetické zapínání, s krásnými ženskými vzory. Doufáme, že tato kolekce lidem usnadní přístup k cenově dostupnějšímu přizpůsobivému spodnímu prádlu.“

Vedle uvedení nové kolekce přizpůsobivého spodního prádla Primark zkontroluje své prodejny a bude hledat způsoby, jak poskytovat lepší služby a vstřícnější přístup k zákazníkům a kolegům se zdravotním postižením. V návaznosti na dosavadní práci, která zahrnuje spolupráci s handicapovanými talenty v průběhu kampaní, nabídku speciálních přístupných pokladen a šaten pro osoby se zdravotním postižením, se společnost Primark zavázala k prosazování změn v celém svém sortimentu prodejen. To bude zahrnovat podrobný průzkum prostředí prodejen a kanceláří. Tento program provede přední organizace pro zdravotně postižené AccessAble s cílem vytvořit přístupnější prostředí pro zákazníky a zaměstnance. Primark rovněž spolupracuje s aktivistkou za práva zdravotně postižených Dr Shani Dhandou, globální organizací pro zdravotně postižené Purple Tuesday a přední organizací sdružující podniky v oblasti začleňování osob se zdravotním postižením Business Disability Forum. Společnost se tak zaměří na revizi politik a procesů, čímž se zvýší kultura přístupnosti v celém podniku.

Dr. Shani Dhanda, odbornice na zpřístupnění, uvedla: „Lidé se zdravotním postižením se potýkají s mnohem vyššími nevyhnutelnými životními náklady a možnosti výběru oblečení jsou často omezené a drahé. Pravidelně zažívám na vlastní kůži frustraci z toho, že nemohu najít oblečení, které by mi padlo na tělo, což poukazuje na systémové bariéry hluboce zakořeněné v naší společnosti. Značky hrají klíčovou roli při odstraňování těchto bariér, které hluboce ovlivňují každodenní život lidí s postižením. Proto mě těší, že se Primark věnuje inkluzivitě a zpřístupnění. Jejich komplexní a holistický přístup je připraven řešit nejrůznější bariéry, kterým čelí nejen jejich zákazníci, ale i kolegové.“

Mike Adams OBE, zakladatel Purple Tuesday, řekl: „Pro lidi s postižením je nakupování oblečení v mainstreamových prodejnách stále problémem. Snadný přístup do obchodů a možnost výběru oblečení, které odpovídá jejich potřebám, není bohužel pro mnoho zdravotně postižených spotřebitelů normou. Purple Tuesday je iniciativa, která usiluje o zlepšení zákaznických zkušeností zdravotně postižených lidí na celém světě. Jsme rádi, že můžeme spolupracovat se společností Primark na její cestě k začlenění osob se zdravotním postižením a podpořit ji při dosahování cílů v oblasti přístupnosti a odstraňování překážek, kterým čelí lidé se zdravotním postižením.“

V kampani vystupují modelky Emma, Glen a Tegan a snímky pořídila fotografka Esme Moore.

Tato řada je nejnovější v rámci závazku společnosti Primark podporovat a posilovat postavení žen a zpřístupňovat specializované a inovativní výrobky co největšímu počtu žen. Řada Primark Supporting Women for Life zahrnuje menstruační kalhotky, řadu pro menopauzu a podprsenky určené pacientkám po operaci.

 

 

Accessible Primark commitments:

Přístupné produkty

Začneme tím prvním, co si oblékáme pod oblečení. Přizpůsobivé spodní prádlo, nyní za dostupné ceny Primarku. Výrobky, které chcete nebo potřebujete. Výrobky, které jsou inovativní a inkluzivní a které nejsou vždy dostupné v mainstreamových obchodech. Jde o to, abyste každý den vypadali a cítili se dobře díky výrobkům skvělé kvality, které jsou cenově dostupné pro co nejvíce lidí. A přesto víme, že tam ještě nejsme. Dnes v některých našich prodejnách na vybraných trzích zkoušíme přizpůsobivé spodní prádlo. V budoucnu představíme více přizpůsobivých položek a uplatníme inkluzivní design u více produktových řad. Budeme spolupracovat s odborníky, abychom se učili a posouvali rychlejí s větším dopadem. Jsme sice teprve na začátku, nechybí nám však odhodlání.

Přístupné obchody

V našich prodejnách se snažíme vytvářet přístupnější prostředí pro naše zákazníky a kolegy. Abychom toho dosáhli, budeme v roce 2024 spolupracovat se společností AccessAble, která prověří všechny naše prodejny a kanceláře ve Spojeném království a v Portugalsku, poskytne našim zákazníkům informace, které jim pomohou při rozhodování o jejich nakupování, a nám poskytne poznatky, které můžeme v budoucnu uplatnit na dalších trzích.

Kultura přístupnosti

Provedeme revizi našich zásad a procesů, sociálních a komunikačních kanálů a vytvoříme akční plán pro cílené zlepšení přístupnosti našich zákazníků a kolegů pod vedením specialistky na přístupnost Dr. Shani Dhandy, fóra Business Disability Forum a organizace Purple Tuesday.

Inkluzivní zastoupení

V Primarku se snažíme, aby naše kampaně odrážely rozmanitost našich zákazníků. Jsme hrdí na to, že můžeme spolupracovat s talenty z komunity zdravotně postižených, a to jak před kamerou, tak za ní. Budeme v tom pokračovat i nadále.

O společnosti Primark

Společnost Primark je mezinárodní prodejce oblečení, který zaměstnává více než 75 000 lidí v 16 zemích Evropy a USA. Společnost Primark byla založena v Irsku v roce 1969 pod značkou Penneys a jejím cílem je poskytovat cenově dostupný výběr pro každého, od kvalitního zboží denní potřeby až po výjimečný styl dámského, pánského a dětského oblečení, stejně jako kosmetiku, domácí potřeby a doplňky. Společnost Primark se zaměřuje na vytváření skvělých zážitků v prodejnách a pokračuje v expanzi na nových i stávajících trzích s cílem dosáhnout do konce roku 2026 počtu 530 prodejen.

Společnost Primark se snaží, aby byla udržitelnější móda dostupná pro každého. Ambicí společnosti je zajistit oblečení delší životnost, chránit život na planetě a podporovat živobytí lidí, kteří výrobky Primark vyrábějí. V rámci toho představila řadu závazků, kterých se snaží dosáhnout do roku 2030. Patří mezi ně výroba veškerého oblečení z recyklovaných nebo udržitelnějších materiálů, zajištění recyklovatelnosti oděvů již od návrhu, snížení emisí uhlíku v celém hodnotovém řetězci na polovinu a snaha o zajištění mzdy pokrývající životní náklady pracovníků v dodavatelském řetězci.

AccessAble

AccessAble je světovou jedničkou v poskytování informací o přístupnosti. Jejich webové stránky obsahují podrobné průvodce přístupnosti více než 70 000 míst a každoročně je využije více než 6 milionů lidí. AccessAble, která v současné době působí v 17 zemích, stanovila celosvětové měřítko pro očekávání podrobných informací o přístupnosti online. Na základě desetiletí zkušeností s nasloucháním tisícům osob se zdravotním postižením AccessAble podporuje organizace při zlepšování jejich budov, politik a služeb, aby mohly přijímat osoby se zdravotním postižením jako zákazníky a zaměstnance, a to prostřednictvím poskytování informací, poradenství a e-learningu.

Dr. Shani Dhanda

Dr. Shani Dhanda, uznávaná jako nejvlivnější osoba se zdravotním postižením ve Velké Británii a laureátka ceny BBC 100 Women Laureate of 2020, vyjednává transformační změny a spolupracuje s podniky a značkami na autentickém zavádění inkluze a přístupnosti. Její odborné znalosti mají celosvětový dopad, oslovily 1,5 milionu zaměstnanců a získaly více než dvacet pět vyznamenání. Shani je uznávanou televizní osobností, která sdílí své postřehy a odborné znalosti ve zpravodajských pořadech.

Purple Tuesday

Purple Tuesday je mezinárodně uznávaná iniciativa vytvořená společností Purple. Jedná se o výzvu, aby organizace zlepšily zákaznickou zkušenost pro osoby se zdravotním postižením a získaly přístup k Purpurové libře/dolaru, jehož hodnota je 274 miliard liber ve Spojeném království a 13 bilionů dolarů na celém světě. V roce 2023 oslovilo Purple Tuesday 6 500 organizací ve 13 zemích světa, přičemž oficiální akce se konaly v sedmi zemích včetně Spojeného království, Německa, Spojených arabských emirátů, Hongkongu, Malajsie, Pákistánu a USA. Více informací naleznete na webových stránkách organizace.

Business Disability Forum

Business Disability Forum je přední členskou organizací podniků v oblasti začleňování osob se zdravotním postižením. Spolupracují s podniky, vládou a osobami se zdravotním postižením na zlepšování života zaměstnanců a spotřebitelů se zdravotním postižením tím, že odstraňují překážky bránící začlenění. Pomáhají uskutečňovat změny v obchodních postupech, produktech, službách a politikách, které pozitivně ovlivňují životy osob se zdravotním postižením a přinášejí prospěch i podnikům. 

Více informací najdete na jejich webových stránkách