SP v Troji: Rohan je králem singlkanoistů, Fišerová získala bronz, Přindiš vyhrál extrémní slalom   

Skvělé výkony předvedli čeští singlkanoisté v nedělních finálových závodech Světového poháru ve vodním slalomu v Praze – Troji. Lukáš Rohan ovládl kategorii C1 mužů a mezi ženami vybojovala bronz Tereza Fišerová. Jessica Foxová z Austrálie potvrdila svoji dominanci v této kategorii.

Doslova o parník zvítězila Jessica Foxová z Austrálie před zbytkem startovního pole v soutěži singlířek. Jako jediná z top desítky zajela čistou jízdu, o téměř pět vteřin za ní dojela Němka Herzogová, z bronzu se nakonec raduje domácí závodnice Tereza Fišerová.

„Jsem neskutečně ráda za ty dvě medaile tento víkend. Je to moje první velká akce po velmi dlouhém čase. Bylo to hlavně o tom, abychom zjistili, jak na tom jsme, abychom se potkali s holkami na mezinárodním závodu. Bylo to dnes těžké. Jsem ráda hlavně za to, že se mi to ale fakt povedlo,“ řekla Foxová.

„V cíli jsem si nemyslela, že to na medaili vyjde. Přece jen za mnou jela Mallory, a to je stejně dravá a vyrovnaná závodnice jako Jess, takže už jsem se smířila s tou čtvrtou pozicí. O to je ten pocit, který ke mně teď přichází, hezčí, že to vyšlo. Z trati jsem nervózní nebyla, těžké tratě mi vyhovují. Spíš jsem měla takové to klasické sevření žaludku před závodem. Ale snažím se na tom pracovat a myslím, že mi to vychází,“ řekla Tereza Fišerová.

C1 mužů s českým zlatem

Ve finále mužského kánoe Lukáš Rohan potvrdil, že může mít na velkých závodech ty nejvyšší ambice. Zvítězil časem 97,20 s i s dvojsekundovou penalizací. Za ním na stříbrné pozici David Florence z Velké Británie a Benjamin Savšek ze Slovinska.

„Jak jsem ťuknul první bránu, prolétlo mi hlavou, jaký jsem trouba. Naštěstí tam nebyl moc čas přemýšlet a jel jsem dál. Myslím, že mi to vlastně i pomohlo, že to ze mě spadlo. Ne, že by to nemohlo být horší, ale když začnete šťouchem na první bráně, tak je to fakt špatné a prostě jsem jel víc, než co jsem měl v plánu. Všechno mi to vycházelo, ani upřímně nevím jak a díky tomu to byl tenhle neskutečný čas. Finálovou jízdu si vlastně moc nepamatuju, jel jsem ve velké euforii a zároveň i v lehkém naštvání z toho šťouchu. A jak mi to vycházelo, jelo se mi snadněji.

„Když jsem trať viděl prvně, říkal jsem si, že to bude hodně náročné. Včera to bylo ovlivněné tím, že některé branky byly hodně nízko, pro včerejší kategorie to bylo těžší. Nám je dneska trochu zvedly a díky tomu se většina těžkých kombinací dala zajet víc natěsno a tím pádem si to člověk zlehčil. Čistý čas 95 sekund je fantazie, je to 5 vteřin za Jirkou Prskavcem, to se mi mockrát nepovedlo. Je to jednoznačně můj největší úspěch kariéry. Navíc vyhrát se šťouchem je v našem sportu trochu neobvyklé a rozhodně to ukazuje, že ta jízda opravdu v něčem speciální. Porazit Davida a Benjamina a stát s nimi je neskutečné,“ byl nadšený z fantastického výkonu Lukáš Rohan.

Extrémní slalom

Světový pohár vyvrcholil odpoledními závody v extrémním slalomu. Vítězem mužské kategorie se s přehledem stal Vít Přindiš před Novozélanďanem Finnem Buchterem a dalším českým reprezentantem Ondřejem Tunkou.

Foto: Ivana Roháčková