Skupině Olympic k 60. výročí pokřtil box pěti vinylů fotbalista Antonín Panenka

Skupina Olympic slaví příští rok 60 let na scéně. K jubileu dostala známku a bankovku. Na známkovém listu najdou sběratelé a fandové skupiny rovnou dvanáct různých motivů. List vydává Česká pošta a obsahuje celkem 25 kusů poštovních známek, všechny nesou označení „B“, které v současnosti odpovídá 21 korunám a jsou určeny pro vnitrostátní zásilky do 50 gramů.

První řada známek zobrazuje obal prvního vydaného alba Olympiku Želva, druhá a čtvrtá řada pak obaly dalších desek. Uprostřed jsou pak fotografie všech členů kapely.

Letošní osmdesátiny zpěváka a kytaristy Petra Jandy a šedesátiny Olympiku inspirovaly pražské Divadlo Broadway k novému muzikálu Okno mé lásky, jehož premiéra se koná 3. listopadu.

„V životě jsem netušil, že se toho mohu dožít. Tolik krásy najednou… Všichni nám chtějí dát najevo úctu, jsem z toho dojatý,“ řekl Janda.

Olympici k šedesátinám při tiskovce:

– zahájili turné – série koncertů s názvem Respect Tour Olympic 60 – Vlak, co nikde nestaví se uskuteční po celé České i Slovenské republice. Začne 18. listopadu v pražské Lucerně.

– pokřtili poštovní známku a eurobankovku s Olympikem v hodnotě 0 euro.;

– představili limitovaný box pěti vinylů (očíslovaný kartonový 5LP box obsahující 60 hitů) skupiny pokřtil bývalý fotbalista Antonín Panenka.

Box s názvem Olympic60 je v modré barvě, posázená zlatými želvičkami (nápad Jandy, má i takové sako a koberečky pro členy kapely) obsahuje pět různobarevných vinylů, podpisové karty, historický a současný plakát, fotoknihu, podrobnou historii kapely v bookletu a přepis zvuku v Hi-Res kvalitě. Komplet obsahuje skladby od písně Smutný holič z Liverpoolu po aktuální hit Pálím tvář.

– v pražské Malostranské besedě poprvé uvedli videoklip Vlak, co nikde nestaví.

„Smutného holiče jsme složili pro Mikyho Volka. To ještě byla stará parta včetně Františka Ringo Čecha, který napsal ten text. Měli jsme takovou zábavu, že jsme jako ‚máničky‘ chodili do kadeřnictví, tam jsme si sedli a když jsme přišli na řadu, zvedli jsme se a odešli pryč. A ten holič z nás byl úplně hotový. Holič je smutný proto, že všichni nosí dlouhé vlasy a on nemá koho stříhat,“ vysvětlil Janda.

Olympic byl založen roku 1962 pod názvem Karkulka (KARlínský KULturní KAbaret) a později přejmenován podle klubu v pražské Spálené ulici.

Debutoval v roce 1968 albem Želva považovaným za první českou beatovou dlouhohrající desku. Současnou sestavu Olympiku tvoří Petr Janda, který je ve skupině založené Miloslavem Růžkem od roku 1963, a baskytarista Milan Broum, jenž přišel v roce 1975. V roce 2013 bubeník Martin Vajgl nahradil zemřelého Milana Peroutku. Klávesista Pavel Březina přibyl loni na jaře.

Foto: Iva Roháčková