Skokané na lyžích před olympijskou sezónu představili změny a novinky

Český skok na lyžích sjíždí do zimní části olympijské sezony 2021/2022, do které naskočil s několika změnami. Ta největší se uskutečnila v realizačním týmu mužské reprezentace, kterou převzal Slovinec Vasja Bajc. K posunům došlo i v realizačních týmech dalších kategorií. Nejen tyto novinky byly odprezentovány na pondělní tiskové konferenci.

 

Skok na lyžích: zimní sezóna 2021/2022 s ZOH v Pekingu, MS v letech na lyžích i nabitým programem Světového poháru se kvapem blíží.

 

Světový pohár ve skocích na lyžích, který začne v pátek v Nižném Tagilu, zahájí český tým s dvojicí Viktor Polášek, Čestmír Kožíšek. Ti se budou snažit pod vedením nových trenérů Vasji Bajce, který se vrátil po patnácti letech, a Jana Matury napravit nevydařenou minulou sezonu, v níž získali dohromady jen šest bodů. Dlouhodobá česká jednička Roman Koudelka po operaci kolena začíná skákat na menších můstcích a k týmu připojit později.

Reprezentační tým žen a mužů skoky na lyžích – Čestmír Kožíšek, Karolína Indráčková, Viktor Polášek, Klára Ulrichová, Roman Koudelka,, TK před sezonou 2021-2022 (2)

„Změnili jsme také techniku směrem k agresivnějšímu stylu a pracovali také na kondici. Výsledky testů nám ukázaly zlepšení,“ říká kouč, který byl u největších úspěchů Jakuba Jandy.

Nadcházející sezona má hned několik vrcholů – tradiční Turné čtyř můstků, zimní olympijské hry i mistrovství světa v letech.

„Čeká nás dlouhá sezóna, která by měla končit až v březnu. Cílem bude pravidelné bodování a vylepšování dosažených příček,” zmínil se Jan Baier.

S trojicí nejlepších skokanů budou i nadále trénovat František Holík, František Lejsek, Kryštof Hauser a Radek Rýdl. Ti se zatím budou účastnit podniků druhé a třetí kategorie, tedy Kontinentálních pohárů a FIS Cupů, přičemž budou mít šanci se probojovat do Světového poháru. Juniorskou skupinu tvoří Filip Křenek, Daniel Škarka, Petr Vaverka a David Rygl.

Mladí skokané budou nabírat zkušenosti ve FIS Cupu, stejně jako v předchozím případě ovšem budou mít šance se posunout i do vyšších závodních kategorií. Zbylí čeští skokané se budou připravovat v jednotlivých klubech a Vrcholových centrech mládeže.

Vrcholem sezony jsou únorové olympijské hry v Pekingu, kam by se poprvé v historii mohly kvalifikovat i české ženy.

 

Z českých závodnic se v létě dařilo zejména Kláře Ulrichové, která se čtyřikrát dostala v letní Grand Prix do první patnáctky. Po zdravotních problémech dokázala bodovat i Karolína Indráčková, a obě se drží průběžně na postupové pozici na ZOH.

„Už směřujeme přípravu k zimě. Doufám, že budu co nejčastěji bodovat ve Světovém poháru. Cíl je dostat se na olympijské hry a pak tam udělat nějaký dobrý výsledek,“ řekla Indráčková.

Karolína Indráčková, trenér Antonín Hájek, Klára Ulrichová, skoky na lyžích, TK před sezonou 2021-2022 (39)

 

Foto: Ivana Roháčková