ŠKODA AUTO se opět připojí k akci Ukliďme Česko

› Společnost ŠKODA AUTO opět vyzvala dobrovolníky z řad zaměstnanců všech tří závodů v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí k zapojení do úklidu přírodních lokalit po letní sezoně
› Akce se koná 19. a 20. září a je zaměřena především na bezprostřední okolí výrobních závodů a městské lokality
› Česká automobilka je partnerem celorepublikové výzvy Ukliďme Česko již šestým rokem
› Péče o životní prostředí je součástí ekologických aktivit společnosti ŠKODA AUTO v rámci strategie GreenFuture

Společnost ŠKODA AUTO se znovu zapojí do celonárodního projektu Ukliďme Česko, který formou dobrovolnické činnosti vyzývá občany, spolky, obce i firmy, aby přispěli k zvelebení životního prostředí ve svém okolí. Dobrovolníci z řad zaměstnanců a stážistů automobilky i jejich rodinných příslušníků se opět vydají do přírodních lokalit v blízkosti výrobních závodů v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí. Účastníci během soboty a neděle posbírají odpadky a uklidí černé skládky a další nepořádek. ŠKODA AUTO se k výzvě Ukliďme Česko připojuje již pošesté v rámci řady svých ekologických aktivit, které zastřešuje firemní strategie GreenFuture.

Letošní podzimní termín akce Ukliďme Česko je stanoven na víkend od soboty 19. do neděle 20. září. V rámci aktivit dobrovolníků ze společnosti ŠKODA AUTO se v sobotu vydají zaměstnanci, stážisté a jejich rodinní příslušníci do okolí výrobních závodů v Mladé Boleslavi a ve Vrchlabí, v neděli pak zájemci uklidí přírodu v okolí závodu v Kvasinách. Akce má v rámci firmy již dlouhou tradici, protože automobilka jako partner akce vyzývá své zaměstnance k pomoci již šestým rokem, a to pravidelně na jaře a na podzim.

Dobrovolníci z Mladé Boleslavi se zaměří na přírodní oblast Radouč, která je zařazena na seznam národních přírodních památek. Jedná se o oblíbené výletní místo obyvatel města, které vyniká výskytem vzácných rostlin i živočichů a s ohledem na svůj unikátní charakter je chráněným územím již od roku 1922. Úklid bude probíhat zejména podél frekventovaných turistických cest.

Ve Vrchlabí se zájemci sejdou u nákladové brány závodu a vyrazí do přilehlých lokalit směrem do Podhůří. Zaměří se na břehy řeky Labe, nádražní komunikaci a další místa. Akci završí dobrovolníci z Kvasin, kteří v neděli od závodní brány č. 1 společně vyčistí od odpadků velmi vytěžovanou cyklostezku ze Solnice, nádražní a příjezdovou komunikaci okolo podniku a také nejbližší okolí výrobního závodu.

V minulých letech takto stovky dobrovolníků ze společnosti ŠKODA AUTO nasbíraly za jediný den odpad, jehož celková hmotnost se pohybovala v řádu tun. Na každého účastníka tak připadly desítky kilogramů nepořádku. Celorepubliková akce Ukliďme Česko, jejíž součástí jsou aktivity dobrovolníků společnosti ŠKODA AUTO, má v současnosti zaregistrováno celkem 2435 úklidů. V loňském roce se do sběru po celé zemi zapojilo přes 157 000 dobrovolníků, kteří dohromady shromáždili 2612 tun odpadu.

ŠKODA AUTO a její zaměstnanci se do péče o životního prostředí zapojují pravidelně. Automobilka podporuje své četné ekologické aktivity v rámci strategie GreenFuture, kterou tvoří tři hlavní pilíře. GreenProduct se zabývá vývojem co možná nejekologičtějších vozidel, a to jak z hlediska spotřeby paliva, tak použitých materiálů a možností jejich recyklace. Prostřednictvím GreenRetail podporuje značka ekologické hospodaření provozoven prodejců a servisních dílen, GreenFactory zahrnuje všechny aktivity ve prospěch výroby šetrné k přírodním zdrojům.

Mezi nejnovější příspěvky z oblasti udržitelného rozvoje patří přechod závodu Vrchlabí na uhlíkově plně neutrální výrobu, které moderní provoz na úpatí Krkonoš dosáhne ještě před koncem letošního roku. Největší úspory emisí oxidu uhličitého umožňuje důsledný přechod na energii z obnovitelných zdrojů. Především díky tomu se podařilo emise CO2 snížit z původních 45 000 tun ročně na současných 3 000 tun. Dalším krokem bude vyvážení zbývajících emisí pomocí dalších opatření a emisních kompenzací.

Automobilka také dlouhodobě podporuje řadu společensky odpovědných aktivit včetně firemního dobrovolnictví a klade důraz na to, aby své zaměstnance motivovala k šetrnému nakládání s přírodními zdroji a péči o životní prostředí. ŠKODA AUTO se kromě toho angažuje v mnoha projektech, věnovaných například rekultivaci a zachování biodiverzity v lesích.

Další informace lze nalézt na webových stránkách projektu www.uklidmecesko.cz.