Skifař Synek pravděpodobně trpí syndromem snižujícím výkonnost. Do doby konání olympiády ho čeká speciální režim

Nominoval se svoji pátou olympiádu. Ze čtyř si odvezl tři medaile. V přípravě na tu pátou v Tokiu se ale veslař Ondřej Synek musí vypořádat s nepříjemnými komplikacemi. Po nepovedeném Světovém poháru v Lucernu hledal příčiny nezdaru, vysvětlení mu dalo až lékařské vyšetření. Český reprezentant se pravděpodobně potýká s tzv. syndromem nejasného snížení výkonu.

V Lucernu to bylo jak na horské dráze. Ten výkon tam nebyl a nevěděl jsem čím to je. To se mi stalo poprvé v životě,“ svěřil se Synek.

Problémy hledal na různých místech, dokonce i v nastavení lodi.

Nakonec se ale obrátil na vedoucího lékaře Centra sportovní medicíny v Praze Jiřího Dostála.

„Zaměřili jsme se na všechna známá a ovlivnitelná onemocnění a patologie, které by mohly stav vyvolat, nicméně všechna tato vyšetření byla negativní. Jediným objektivním nálezem je výrazné snížení aerobního výkonu a snížení maximální kapacity oběhového systému, což je kritické pro výkon ve veslování,“ vysvětlil Dostál, podle kterého jde nejspíše o tzv. syndrom nejasného snížení výkonu.

„Projevy tohoto syndromu jsou zrádné. Dají se přirovnat k vybíjející se baterii. Dlouho je mírný pokles výkonu maskovaný či neznatelný, ale po překročení určité hranice dochází k rychlému snížení výkonu, který se pak projeví ve výsledcích závodů,“ dodal.

U vrcholových sportovců to přitom podle Dostála není nic neobvyklého:

„Většina z elitních závodníků si podobnou krizí někdy projde. U Ondry jistě nejde o přetrénování nebo jinou podobnou chybu. Na základě zevrubné analýzy tréninkového plánu se dá toto téměř s jistotou vyloučit.“

 Za Ondrou stojí celá veslařská komunita

„S Ondrou jsem pochopitelně v kontaktu a o jeho aktuální situaci vím. Stále spolu s ním věřím, že je dostatek času k tomu, aby se dostal do formy právě na vrchol letošní sezony a popral se o účast ve finále olympijského závodu. Ostatně, připravit se skvěle právě na ty nejdůležitější závody sezony i přes dočasný pokles formy, se mu již vícekrát podařilo. A i kdyby tomu tak nebylo, Ondrovo postavení v našem sportu je naprosto výjimečné a podpora celé veslařské komunity je obrovská. Pro naše veslování získal už tolik trofejí, že nepotřebuje nikomu nic dokazovat. Věřím, že díky svým bohatým zkušenostem bude Ondra platným a užitečným členem početné veslařské olympijské výpravy,“ říká Ondřej Šebek, předseda Českého veslařského svazu.

Zdroj: ČTK

Foto: Iva Roháčková