Skifař Ondřej Synek pověsil vesla, dlaně má bez mozolů a mění se v přísného šéftrenéra veslování Dukly Praha

„Opravdu jsem unavenej za těch 21 let. Nevynechal jsem jedinou sezonu, vždycky jsem se připravoval a bylo to vidět i na výsledcích – 18x za sebou jsem byl ve finále na mistrovství světa, a to není zadarmo. Myslím, že na ten konec a sportovní důchod mám nárok a těším se na to,“ vysvětloval Ondra Synek, který pětkrát během kariéry vyhrál mistrovství světa a z olympijských her si přivezl tři medaile.

Dráhu aktivního sportovce ukončil krátce před 39. narozeninami, a to kvůli celkové únavě po dlouhé kariéře. Emotivní řeč před medii ho dojala pomalu až k slzám: „Když jsem mluvil, tak jsem měl několikrát na krajíčku. Jsem i šťastnej, že to mám v hlavě srovnaný a vím, že můj konec je tady. Těším se na další životní etapu a jsem s tím smířený.“

Hlavním důvodem je ale únava, kterou tělo už snáší čím dál tím hůř

Přestat závodně veslovat nebylo náhodné rozhodnutí. Naopak. Syndrom nejasného snížení výkonu ho nepustil na jeho páté olympijské hry do Tokia, a tak měl čas přemýšlet celé léto. Nakonec došel k názoru, že je nejvyšší čas kariéru ukončit.

„Samozřejmě tím, že jsem se nehejbal, tak jsem pořád ty kila nabíral, ale není to tak, že by s tím nešlo nic dělat. Poslední tři týdny, kdy jsem byl na motorce v Albánii, tak jsem si myšlenky utříbil a srovnal a rozhodl se, že skončím. Kariéra byla dlouhá a krásná a v tom vrcholovém sportu mi to stačilo,“ vysvětloval nejúspěšnější český veslař.

Vedoucím trenérem veslování v Dukle Praha

A jak se Ondřej Synek těší na novou práci? „Určitě chci předávat zkušenosti a třeba posunout náš sport ještě o kousek dál, aby se vychoval novej Synek nebo Synkové a reprezentovali jsme Českou republiku dobře a i náš sport. Budu samozřejmě přísnej, protože vím, že vrcholový sport je hlavně o disciplíně a o tom chtít. To budu vyžadovat od trenérů i od závodníků a doufám, že se nám s tím přístupem podaří všem zlepšit,“ popisuje budoucnost devětatřicetiletý sportovec.

Foto: Iva Roháčková