Singlkanoista Slanina přidal bronz ke včerejší zlaté medaili ze Světového poháru

Druhý den Světového poháru přinesl jednu medaili, zásluhou singlkanoisty Vladimíra Slaniny. České barvy hájilo ve finále celkem dvacet lodí. Stejně jako včera, i dnes se závodilo ve sprintu. Trať závodu byla oproti předchozímu dni změněna. Technicky náročnou a divokou pasáž nahradil poklidný kamenatý úsek.

„Změna je opravdu rapidní. Z krásných vln a divoké vody jsme přešli v podstatě na rovnou řeku. Charakter trati je úplně jiný a člověk se musí přizpůsobit odlišné povaze vody,“ popisuje dnešní trať Vladimír Slanina.

Pro jediný cenný kov dojel v dnešním závodě singlkanoista Vladimír Slanina. K prvnímu místu z předchozího dne, přidal bronzovou medaili. Od druhého místa ho dělily pouhé čtyři setiny. Kategorii singlkanoistů dnes ovládl francouzský závodník Nicolas Sauteur. Pátý celkově skončil další český závodník Václav Kristek.

Pouze dvě české závodnice se dokázaly nominovat do nedělního sprintového finále. Zuzana Dziadková nezopakovala úspěch z předchozího dne a dojela si pro jedenácté místo. O pár příček nad ní skončila Klára Vaňková, která brala osmé místo.

Napínavé finále kajakářů nakonec ovládl Maxime Richard, závodník z Belgie. Druhý skončil slovinský závodník Anže Urankar a třetí příčku uhájil aktuální mistr světa Nejc Žnidarčič. Z českých reprezentantů se do finále se probojoval Karel Slepica, který protnul cílovou fotobuňku v naprosto totožném čase jako francouzský závodník Maxance Barouh. S časem 62.76. obsadil páté místo. Vojtěch Matějíček dojel jedenáctý a finálové klání uzavřel Adam Satke, který skončil patnáctý.

Všichni čeští deblkanoisté se dokázali probojovat do finále. Nejlépe se dařilo dvojici Marek Rygel – Petr Veselý, kteří obsadili nepopulární čtvrté místo. Pátí skončili Adam Ondřich se Samuelem Vejnarem a šesté místo patří dvojici František Salaj – Petr Šmakal.

Bramborovou medaili obhájila v dnešním sprintovém závodě Marie Němcová. Stejně jako včera se ji podařilo zvítězit v kvalifikaci. Stejně jako včera nedokázala svůj výsledek zopakovat a ve finále skončila čtvrtá. Páté místo obsadila Tereza Kratochvílová.

Světový pohár v Banja Luce uzavře zítřejší dlouhý sjezd, ve kterém čeští závodníci dominují. Na rozdíl od sprintu, se při dlouhém sjezdu jede pouze jedna jízda.

Zdroj: Český svaz kanoistiky

Foto: Tomáš Slovák