(Simulovaný) lesní požár zachvátil Zabylský hřbet

Kdokoliv se pohybuje v přírodě, vnímá, jaké je sucho. A to znamená zvýšené riziko požárů. Jilemničtí hasiči proto dnes na Zabylském hřbetu hasili nasimulovaný lesní požár. Cílem tohoto cvičení bylo ověřit připravenost zúčastněných složek, prověřit komunikační kanály a otestovat novou techniku.

 

„Simulovaný požár vznikl v 15,40 v nepřístupném terénu v lese nad údolím Jizery pod enklávou Zabylý. Profesionální hasiči z Jilemnice a členové sboru dobrovolných hasičů obce Poniklá byli na místě události za necelých 15 minut od nahlášení požáru na Krajské operační a informační středisko HZS LK,“ říká velitel zásahu a zároveň velitel stanice HZS Jilemnice npor. Ing. Pavel Štěpánek. „Smyslem této akce bylo ověření efektivity případného zásahu s novými hasebními prostředky. Po konzultaci s kolegy ze Správy Krkonošského národního parku jsme zvolili těžko dostupný terén, ve kterém jsme si chtěli otestovat hadice (D) s užším průměrem, které jsou oproti klasickým hadicím (C) výrazně lehčí a lépe se s nimi manipuluje,“ upřesnil.

„Krkonoše jsou pro hasiče velkou výzvou. Svahy jsou strmé. I přes hustou síť cest je mnoho míst jen těžko dostupných,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. „Přitom požáry zde nejsou nic výjimečného. Poslední velký si pamatujeme z roku 2018, kdy hořela alpínská louka u Labské boudy. S lesním požárem máme zkušenosti také na Harrachovsku, kde hořel les na Plešivci. Všichni vidíme, jaké je v posledních letech sucho, a přesto se najdou lidé, kteří klidně zapálí svíčku v kalíšku a nechají ji hořet u křížku nebo božích muk. Pak stačí trocha větru a neštěstí je na světě. Jsme proto rádi, že hasiči na území KRNAP pravidelně cvičí, protože až to bude opravdu potřeba, vše bude fungovat, jak má,“ dodal Böhnisch.

 

Apelujeme tedy na všechny, aby se v přírodě chovali zodpovědně. Mezi časté příčiny vzniku lesních požárů totiž patří rozdělávání ohňů turisty, kouření, pálení klestu nebo hospodářská činnost. Je třeba si uvědomit, že v lese může i malá jiskra zažehnout velký požár.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap

Titulní ilustrační foto