Sezona lanýžů v pražských restauracích

Lanýž je rod vřeckovýtrusných hub, respektive označení jejich plodnice. Je známo mnoho druhů, většina z nich je ceněna jako kulinářská pochoutka. Také v pražských restauracích začíná sezona lanýžů.

Sezona lanýžů

Lanýže se vyskytují zejména ve Středomoří, například v italském Piemontu, ve francouzském Périgordu či v oblasti Istrijského poloostrova. Lanýže rostou převážně v dubových a jiných listnatých lesích. Většině druhů se daří ve vápnité půdě s mírně zásaditou reakcí půdního roztoku. K pěstování lanýžů se využívá lesíků nebo sadů očkovaných danou houbou, tyto se označují jako lanýžárny. Pěstuje se zejména ceněný lanýž černovýtrusý. Možné je pěstovat i lanýž letní, což ovšem vzhledem k jeho menší vyhledávanosti a ceně není tolik rentabilní. Pokud se lanýž letní vyskytne v kultuře lanýže černovýtrusého, je považován za plevel. Tyto dva druhy vytvářejí kolem hostitelského stromu kruh s omezenou vegetací, francouzsky označovaný jako brûlé, italsky jako pianello. Staří Římané je pekli či vařili v červeném víně a pojídali spolu s olivovým olejem. Také je přidávali do polévek a paštik. Později se používaly ke kořenění kuřat, do zapékaných husích jater, různých pečených mas. Přidává se také  do paštik a salámů. Dělá se z nich lanýžový kečup a na trh se dodávají jejich konzervy.

Zdroj: Wikipedie

Sběr lanýžů

Sběrači lanýžů se vydávají do dubových lesů v Provence a Perigordu začátkem listopadu. K vyhledávání lanýžů rostoucích  skrytě pod zemí  se často se používají cvičená prasata, která dokážou lanýže najít. Bohužel často také velmi rychle sníst, pokud sběrač včas nezareaguje.

ZDENEK'S OYSTER BAR

Jsou pro vás připraveny pravé čerstvé lanýže bílé přímo z Piemontu v Itálii. Přijďte si je dát třeba na domácích těstovinách linguine od šéfkuchaře Davida Vláška. 

Příležitost vychutnat si čerstvé lanýže je omezena pouze na tento měsíc, tak s rezervací místa neváhejte.

Více informací naleznete ZDE

Podolská restaurace Rest

připravila na 10. a 15. prosince 2019 mimořádný večer zaměřený na lanýže. Vitello tonato s bílým lanýžem, pošírované vejce s bramborovým a houbovým koláčem a bílým lanýžem, nudle s parmezánem a bílým lanýžem, hovězí na víně a bylinkách a krémový dezert. V ceně 1.390 Kč je welcome drink a sklenička vybraného vína ke každému chodu.

Více informací naleznete ZDE