Šest hvězd vyhlášeno světovými atlety roku v Monaku

Šest atletů – Tigist Assefa, Mondo Duplantis, Kelvin Kiptum, Faith Kipyegon, Noah Lyles a Yulimar Rojas – bylo vyhlášeno světovými sportovci roku 2023.

Mistři světa a světoví rekordmani byli konečnými vítězi, kteří budou odhaleni v rámci World Athletics Awards 2023  v pondělí (11) po potvrzení letošních vycházejících hvězd: bronzové medailistky z mistrovství světa v běhu na 3000 m Faith Cherotichové a stříbrné medailistky z mistrovství světa v běhu na 800 m Emmanuela Wanyonyiho.

Úprava ocenění Světový sportovec roku udělených v letošním roce vychází ze zpětné vazby získané během hlasování. V roce 2023 bylo dosaženo mnoha senzačních výkonů – včetně mimořádných 23 světových rekordů*. Když došlo na sestavování hlasů, atleti, fanoušci a členové rodiny World Athletics poznamenali, že je neuvěřitelně těžké omezit hlasování pouze na jednoho sportovce, a to kvůli různým disciplínám a obrovským rozdílům v požadovaných dovednostech. V důsledku toho byly pro rok 2023 ceny Světový sportovec roku rozděleny do tří kategorií akcí: atletika, terén a mimo stadiony.

Credit Mattia Ozbot

„Hloubka talentu a vynikající výkony v našem sportu v letošním roce více než ospravedlňují rozšíření World Athletics Awards o ocenění úspěchů těchto šesti sportovců v celé řadě disciplín,“ řekl prezident Světové atletiky Sebastian Coe. „Jen naši světoví sportovci roku dosáhli v roce 2023 sedmi světových rekordů a také řady světových titulů a velkých vítězství, takže je jen vhodné, aby byli uznáni jako sportovci roku ve svých oborech.

„Gratuluji našim oceněným a všem sportovcům, kteří byli na tato ocenění nominováni.“

Světoví sportovci roku 2023

  • Ženská dráha:  Faith Kipyegon, KEN, 1500 m/míle/5000 m
  • Ženy technika:  Yulimar Rojas, VEN, trojskok
  • Ženy mimo stadiony:  Tigist Assefa, ETH, maraton
  • Mužská dráhaNoah Lyles, USA, 100m/200m
  • Mužská technikaMondo Duplantis, SWE, skok o tyči
  • Muži mimo stadiony: Kelvin Kiptum, KEN, maraton
Award winners Noah Lyles and Mondo Duplantis credit Mattia Ozbot

Assefa, Duplantis, Kiptum a Kipyegon vytvořili v roce 2023 světové rekordy ve svých disciplínách, zatímco všech šest Světových sportovců roku si zajistilo světové tituly nebo vítězství ve velkých maratonech.

Okamžik roku pro Assefu nastal v září na BMW Berlínském maratonu, kdy 27letý Etiopan zaběhl čas 2:11:53, čímž překonal světový rekord o dvě minuty a 14 sekund a dosáhl největšího zlepšení za posledních 40 let. Do cíle doběhla téměř šest minut před svou nejbližší soupeřkou, když v první polovině dosáhla času 1:06:20 a ve druhé polovině ještě rychlejšího času 1:05:33 – což je čas, který letos v samostatném půlmaratonu překonalo jen sedm žen.

Kiptum také dosáhl svého světového rekordu v silničním závodě World Athletics Platinum Label, když v říjnu zaběhl 2:00:35 na Bank of America Chicago Marathon. Čtyřiadvacetiletý Keňan, který se stal prvním atletem, který překonal rekordní maraton časem 2:01, vyhrál závod s náskokem téměř tří a půl minuty a o 34 sekund zaostal za předchozím světovým rekordem Eliuda Kipchogeho.

Pouhý rok po svém maratonském debutu má Kiptum na svém kontě tři ze sedmi nejrychlejších časů v historii, když v dubnu vyhrál také TCS London Marathon v čase 2:01:25.

Duplantis v roce 2023 vylepšil svůj světový rekord ve skoku o tyči v hale i venku a zároveň obhájil titul mistra světa a dosáhl 20 překonání 6,00 m nebo vyšších.

V hale přidal 24letý Švéd centimetr ke svému dosavadnímu maximu, když v Clermont-Ferrand překonal 6,22 m. Během venkovní sezóny si v Budapešti zajistil druhý titul mistra světa v řadě a poté získal svou třetí trofej z Diamantové ligy Wanda výkonem 6,23 m na první pokus, čímž vylepšil svůj světový rekord o další centimetr.

Duplantis

Kipyegonová vytvořila světové rekordy na neuvěřitelných třech distancích během sezóny, ve které dosáhla i zlatého double na mistrovství světa v atletice Budapešť 23.

Nejprve 29letý Keňanka vylepšila světový rekord na 1500 metrů na 3:49,11 ve Florencii, čímž ubral téměř celou sekundu z předchozího rekordu. O pouhý týden později, a přestože předtím běžela 5000 m jen dvakrát, vylepšila světový rekord i v této disciplíně, když v Paříži dosáhla času 14:05,20 a ze starého rekordu ukrojila 1,42 sekundy. Její třetí světový rekord padl v Monaku, kde časem 4:07,64 překonala předchozí hranici míle o pět sekund. V Budapešti pak získala svůj třetí seniorský titul mistryně světa v běhu na 1500 m a svůj první titul mistryně světa na 5000 m.

Press conference with Faith Kipyegon at the World Athletics Awards 2023. December 11, 2023 (Photos by Christel Saneh for World Athletics)

Lyles také dosáhl individuálního titulu na mistrovství světa v Budapešti, kde vyhrál zlato na 100 m a obhájil svůj titul na 200 m, než se stal součástí vítězného týmu USA na 4×100 m.

Šestadvacetiletý atlet vyhrál běh na 100 m za 9,83 a 200 m za 19,52. Na mítinku Diamantové ligy v Londýně byl ještě rychlejší, když zaběhl čas 19,47 a udržel si pozici světového lídra na 200 m šestý rok po sobě, a to během sezóny, ve které byl neporažen v šesti finále na 200 m.

Noah Lyles 2 credit Christel Saneh

Rojasová získala v Budapešti svůj čtvrtý titul mistryně světa pod širým nebem a 28letá Venezuelanka získala také třetí trofej Diamantové ligy v řadě.

Přestože do finálového kola na mistrovství světa vstupovala na osmém místě, světová rekordmanka zachovala chladnou hlavu a posledním pokusem dokázala vyletět na 15,08 m, čímž se posunula do vedení o osm centimetrů. To jí zajistilo osmou zlatou medaili na mistrovství světa. Ve finále Diamantové ligy v Eugene pak vylepšila svůj světový rekord na 15,35 m, čímž zaostala jen o 39 cm za svým vlastním světovým rekordem.

 
Cherotich a Wanyonyi jmenováni vycházejícími hvězdami roku 2023

Zlatí medailisté z mistrovství světa do 20 let Faith Cherotich a Emmanuel Wanyonyi se v roce 2023 prosadili na seniorské scéně. Keňští teenageři získali medaile na mistrovství světa v atletice v Budapešti 23, Cherotich získal bronz v běhu na 3000 m steeplechase a Wanyonyi získal stříbro v běhu na 800 m.

Cherotich, která v roce 2021 získala bronz na mistrovství světa do 20 let a v roce 2022 zlato, se také posunula na druhé místo v historickém žebříčku mistrovství světa do 20 let časem 8:59,65 a skončila třetí ve finále Diamantové ligy v Eugene, zatímco na mistrovství světa v přespolním běhu skončila čtvrtá v závodě do 20 let.

Kromě zisku světové medaile se zlatý medailista z mistrovství světa do 20 let z roku 2021 Wanyonyi stal v roce 2023 šampionem Diamantové ligy, když získal trofej v osobním rekordu 1:42,80. Vyhrál také závody Diamantové ligy v Rabatu, Paříži a Sia-menu a byl součástí vítězné keňské světové smíšené štafety. 

 

Další vítězové:

Cena za koučovací úspěchy
Laurent Meuwly

Femke Bol and Laurent Meuwly

Žena roku
Falilatou Tchanile-Salifou

Fotografie roku
Mattia Ozbot

Cena členské federace Cena
prezidenta

Athletics Australia
Abbott World Marathon Majors

International Fair Play Award
Letesenbet Gidey

 

*23 světových rekordů a devět světových rekordů U20 (dva vyrovnané), což zahrnuje pět seniorských a tři světové rekordy U20, které čekají na ratifikaci