Salač se poprvé v kariéře v mistrovství světa dostal na stupně vítězů. V třídě Moto3 skončil druhý ve Velké ceně Francie

Motocyklový jezdec Filip Salač skončil v třídě Moto3 druhý ve Velké ceně Francie a poprvé v kariéře se v mistrovství světa dostal na stupně vítězů. Devatenáctiletý český závodník v Le Mans na mokré trati nestačil jen na Španěla Sergia Garcíu, s nímž jel většinu svého životního závodu ve dvojici. Závod královské MotoGP vyhrál Australan Jack Miller.

Splněný sen

Mladoboleslavský rodák Salač se stal devátým Čechem na pódiu v historii mistrovství světa a prvním od Jakuba Kornfeila, jenž dojel třetí předloni v červnu ve Velké ceně Nizozemska. Dosavadním Salačovým maximem bylo páté místo z Valencie 2019.

„Je to splněný sen. Den, na který jsem dlouho čekal a strašně se kvůli němu nadřel. Byl to velmi dlouhý a těžký závod,“ řekl v první reakci po závodě Salač.

Člen týmu Rivacold Snipers zadělal na svůj životní úspěch už v prvním kole. Po startu ze sedmého místa se na mokré trati po ranním dešti dostal do čela, z něhož ho krátce nato sesadil García, ale níž už Salač neklesl. Na osychajícím asfaltu jel na rozdíl od soupeřů, které postihly pády, bez chyb a postupně si společně se Španělem vypracovali až sedmisekundový náskok.

Cílem projel triumfálně na zadním kole

Po Garcíově chybě v druhé polovině závodu se Salač dokonce znovu krátce dostal do čela, ale jeho soupeř si vzal brzy vedení zpět a už ho nepustil. Už v závěrečných kolech na Garcílu netlačil a cílem projel triumfálně na zadním kole své hondy s odstupem 2,349 sekundy. Třetí Riccardo Rossi z Itálie na něj ztratil více než tři sekundy.

„Je to nejlepší den v mém životě, na který nikdy nezapomenu,“ uvedl v tiskové zprávě Salač. „Měl jsem super tempo a rytmus jsem chytil hned od začátku. Bylo to nekonečné, už jsem čekal, že budou třeba čtyři kola do konce, ale pořád bylo třeba šestnáct. Tlak byl obrovský, snažil jsem se to ustát a nedělat chyby. To se povedlo, neudělal jsem ani jednu nějakou velkou chybu, kde bych měl namále s pádem,“ pochvaloval si český závodník.

V pátém závodu sezony se poprvé nedostal na stupně vítězů španělský nováček Pedro Acosta, jenž navzdory osmému místu vede MS s komfortním náskokem 54 bodů před Garcíou.

Zdroj: Autoklub ČR

Foto: FB Snipers Team