Řídit autobus v zimě vyžaduje zkušenosti a obezřetnost

Sníh a mráz v těchto dnech komplikují život především řidičům, ty profesionální nevyjímaje. Řidičský tým BusLine si ale s nepříznivými sněhovými podmínkami dokáže poradit. A jak zní jejich recept? Včas a kvalitně si připravit autobus, aby byl vytopený a neměl zamrzlá okna. Dále mít protaženou silnici od svých kolegů silničářů, ale především jet opatrně. Bezpečnost cestujících je vždy na prvním místě.

Nepřízeň „Paní zimy“, 

I přes nepřízeň „Paní zimy“, která se v těchto dnech ozvala opět o něco důrazněji než v předchozích letech, nezaznamenali naštěstí šoféři pod značkou zeleného jelena výraznější komplikace. Hlavní příčinou dopravních problémů byly uvíznuté kamiony, a to hlavně na lince do Prahy, které především v ranních hodinách způsobily jistá zpoždění. Během dne se ale situace srovnala a díky četným zásahům ze strany silničářů, dále tomu, že přece jen sněžení ustávalo a především díky profesionálnímu přístupu řidičů se stav na silnicích postupně stabilizoval.

 

Paradoxně nejméně komplikací se sněhem zaznamenali řidičky a řidiči v horských terénech na Jilemnicku a Rokytnicku. Například linku z Jilemnice na Horní Mísečky, nejvýše položenou horskou osadu v Krkonoších (1.000 metrů n. m.), obslouží naši řidiči ve všední den hned devětkrát a do týmu pěti řidičů působících na této lince patří i jedna dáma, paní Jarmila, která si samozřejmě dokáže poradit i v zimním počasí. Za jediný složitější úsek považuje Benecko, kde je spousta úzkých zatáček, a to vyžaduje podstatně více obezřetnosti, především v případě vzájemného vyhýbání se s dalšími vozidly. Autobus je oproti osobním vozům mnohem větší a těžší dopravní prostředek, to je potřeba mít stále na paměti.

 

„Velký dík a obdiv patří všem našim řidičkám i šoférům, kterým výkon jejich záslužného povolání v současnosti komplikuje sníh a ledovka. Včera naše autobusy najely 50.128 km a vypravili jsme 2.775 spojů, které obsloužilo 285 řidičů bez výraznějších komplikací. Občas naše šoféry potrápily zamrzlé brzdy nebo námraza pod čerstvě napadlým sněhem, ale díky jejich profesním zkušenostem a stylu jízdy byli všichni naši cestující dopraveni v pořádku do svých cílových stanic, a to je smyslem naší práce,“ sdělil Jakub Vyskočil, majitel skupiny BusLine.