Rallye Dakar 10. etapa 

V 10. etapě Rallye Dakar skončily šance Martina Prokopa a Aleše Lopraise na úspěch v letošním ročníku slavné soutěže. Lopraise, který byl před dnešním dnem čtvrtý v kategorii kamionů, zastavily technické problémy krátce po startu měřeného úseku. Dosud celkově osmého Prokopa za polovinou rychlostní zkoušky zastavila porucha převodovky, nakonec však etapu s velkou ztrátou dokončil.

Prokop před startem uvedl, že musel nastoupit s antibiotiky, neboť má zánět průdušek. V rychlé etapě, které mu na Dakaru moc nesedí kvůli nižšímu výkonu jeho fordu, se od prvních mezičasů pohyboval ve čtvrté desítce pořadí. Za polovinou ale z výsledků vypadl a tým na sociálních sítích oznámil, že posádka do cíle nedojede. Nakonec se však Prokopovi podařilo vůz zprovoznit a s odstupem téměř pěti hodin za nejlepšími dojel do cíle měřeného úseku. Ve výsledkové listině se tak propadl do třetí desítky průběžného pořadí.

Mezi motocyklisty zajel Martin Michek desátý čas a posunul se na 18. místo průběžného pořadí. Zdeněk Tůma na čtyřkolce je již celkově čtvrtý. Na pozici nejlepší české posádky mezi kamiony se posunul dnes šestý Martin Macík, průběžně je osmý.

Už na čtvrté místo se mezi čtyřkolkami posunul Tůma, jenž zajel pátý čas. K vylepšení celkové pozice mu pomohlo odstoupení Američana Pabla Copettiho, průběžně druhého. „Na celkové pořadí se snažím nemyslet a soustředit se na svou jízdu. Jezdecky už to třetí místo není možné dosáhnout, můžu se posunout jen v případě, že někdo nedojede.

V kategorii lehkých prototypů drží sedmé místo Josef Macháček, jenž dnes skončil osmý.

Jediná česká pilotka Ollie Roučková se dnes vrátila do soutěže

V osmé etapě krátce po startu praskla u auta páska hadice vody a tím pro tým CZech Samurais etapa skončila. Posádka musela počkat na pomoc a nechat se 7 hodin táhnout na laně do bivaku.

 

„Až teď v noci jsme se dostali do depa, unavení na dřeň. Ale to k závodění patří.  Vylezeme z auta, odpřáhneme lano a jdeme pracovat. Horší je, že máme doprovodné vozidlo někde na přejezdu.  Kluci měli bohužel taky závadu,“ popisovala Ollie.

„Samík, Shrek i jejich posádky jsou ready na další etapu. Veliký dík klukům od Martina Prokopa. Mají s sebou úplně všechno a už mnohokrát nám pomohli. Jen ten stroboskop jsme si včera museli půjčit u Španělů. Velké poděkování patří MKR Technology za pomoc a poskytnutý azyl, radoval se další den navigátor Robert Knobloch, když se za pomoci dalších českých mechaniků podařilo opravit obě auta.

„Je vidět, že Rally Dakar je jedna velká rodina , která si pomáhá.  Kluci po své noční šichtě na kamionech, ráno nastoupili na Samíka. Je opraveno a my jsme mohli pokračovat v závodu, dodala Ollie.

„Desátá etapa nás bavila, měkké duny pod plným plynem. Dobře odsýpající navigace, 100 % soustředěnost. Po namlsání z pěkné jízdy, nás 25 kilometrů dlouhý úsek rozježděných dun zastavil. Teplo 30 stupňů, rozpálený měkký písek, plný plyn na dvojku. Tohle standardní okruh nemohl uchladit, bohužel nám vznikla závada na přídavném chladiči. Než motor zchladl, abychom na něm mohli pracovat, trvalo to věčnost. Ale dojeli jsme,“ popsala Roučková.

Výsledky 10. etapy Dakar 2022


Kamiony: 1. Sotnikov (RUS) 3:14:15… 6. Macík (CZE) +3:46, … 27. Tomeček (CZE) +1:29:27, 42. Loprais (CZE) +32:45:45
Automobily:
1. Peterhansel (FRA) 2:52:43… 38. Zapletal (CZE) +29:54, 73. Prokop (CZE) +4:40:14

Motocykly: 1. Price (AUS) 3:05:32… 10. Michek (CZE) +7:28, 28. Brabec (CZE) +18:57, 32. Engel (CZE)  
Čtyřkolky:
1. Medeiros (BRA) 4:11:04… 5. Tůma (CZE) +31:08

Buginy Lightweight: 1. Quintero (USA) 3:22:11… 8. Macháček (CZE) +27:39
Klasik/Classic: 1. Piña Garnatcha (ESP)… 7. Klymčiw (CZE), 46. Ondráček (CZE), 66. Čábela (CZE), 122. Randýsek (CZE), 123. Fiala (CZE), 126. Roučková (CZE), 127. Pance (CZE).

 

Foto: CZech Samurais team

Výsledky a další informace