Putování Křišťálovým údolím

Fascinující svět sklářských mistrů, šperkařů a brusičů polodrahokamů je fenomén, který je od starověku až po současnost charakteristický pro území na severu Čech.  
„Křišťálové údolí“ – oblast protínající zčásti malebnou krajinu Lužických hor, dále vlídné Jizerské hory s jejich voňavými loukami a rozlehlé stráně a doly pohádkových Krkonoš. Právě zde se odvíjela více než 600 let trvající historie sklářství a šperkařství.

Hlavním důvodem, proč oblast „Křišťálového údolí“ již v dávné minulosti skláři osídlovali, byly bohaté zdroje přírodních surovin.

K provozování sklářského řemesla byl potřeba zejména dostatek tvrdého dřeva, nejlépe bukového. Dalším předpokladem byl bohatý zdroj vody a v neposlední řadě také naleziště křemičitého písku. Dřevem se jednak topilo ve sklářských pecích, ale rovněž se zprvu používalo na výrobu tzv. potaše. Do surové potaše se přidal písek, vápenec a barvivo, takto vzniklá surovina sloužila k tavení skla.

Sklářské řemeslo se dědilo z generace na generaci a po staletí žilo na území „Křišťálového údolí“  několik slavných sklářských rodů. Velmi důležitou úlohu hráli také schopní obchodníci, kteří spolu se zručnými sklářskými mistry tvořili úzkou symbiózu, a kteří věhlas českého skla dokázali rozšířit do celého světa.

I přes velký technologický pokrok si mnohé sklářské firmy zachovaly své tradiční a unikátní postupy ruční výroby (foukání a barvení perliček, nebo broušení na kamenných kotoučích).

www.crystalvalley.cz

CRYSTAL VALLEY WEEK

Místo konání:   nám. Dr. E. Beneše, Liberec

Termín:  23. – 28.08.2022

Výběr z programu:  konzerty se skleněnými hudebními nástroji, mobilní sklářská pec, korálkové dílny, videoprojekce

 

Svět křehkých perliček

Perličkové ozdoby se v Krkonoších foukají již více než 150 let. Z drobných skleněných perlí se původně vyráběla bižuterie. Později, když se i v českých zemích rozšířil zvyk vánočního stromečku, vzrůstala poptávka po vánočních ozdobičkách, které se v domácích dílnách ručně zhotovovaly z barevných perlí navlečených na tenký drátek.
V současnosti rodinná firma Rautis v Poniklé nabízí více než 600 druhů perličkových výrobků.
Výroba je založena na principu tzv. rozptýlené manufaktury, kdy jednotlivé komponenty a polotovary vznikají v soukromých dílnách. Perle se stále tradičním způsobem foukají, stříbří, barví, řežou a navlékají na drátky. A právě pro tento unikátní systém výroby byla firma Rautis zapsána r. 2020 do Reprezentativního seznamu nehmotného světového kulturního dědictví lidstva UNESCO.

www.rautis.cz

 

 

Sklárna na Novém Světě

S dnešním Harrachovem je spojena nejstarší kontinuálně fungující sklárna na světě. Během více než 300 let si sklárna na Novém Světě, nyní firma Sklárna Novosad & syn, svými výrobky luxusního nápojového skla a lustrů vybudovala celosvětovou prestiž. V minulosti to byl především šlechtický rod Harrachů, který se zasloužil o prosperitu a proslulost sklárny.
Současní majitelé firmy, rodina Novosadů, se již téměř 30 let zaměřují na modernizaci a inovaci celého komplexu. Pravidelné exkurze do výroby umožní návštěvníkům prohlédnout si tradiční sklářskou huť v plném provozu. Největší atraktivitou je bezesporu tradiční foukání a broušení skla.
Dalším lákadlem pro návštěvníky je sklářské muzeum s jedinečnou sbírkou historického skla.
Chuťový zážitek a osvěžení nabízí místní minipivovar, skutečný odpočinek pak pivní lázně.

www.sklarnaharrachov.cz

 

Mladá a úspěšná

Sklárna Lasvit AJETO byla založena r. 1994 v Lindavě u Nového Boru a u jejího zrodu stál mimo jiné i známý český výtvarník Bořek Šípek. Podle jeho návrhu se tu dodnes vyrábějí divadelní ceny Thálie.
Již více než 10 let vycházejí z rukou zdejších sklářských mistrů trofeje pro vítěze cyklistického závodu Tour de France. Originální umělecká díla tu vznikají také během prezentačních akcí, kterých se pravidelně účastní řada světových sklářských umělců a designérů.

V restauraci Sklářská krčma čepují jedinečnou osmičku AJETO, kterou vaří pivovar Born v Novém Boru. Na jídelníčku je výběr z typické české kuchyně.

www.ajetoglass.com

 

Křišťálový chrám

Obci Kunratice u Cvikova dominuje klasicistní kostel Povýšení svatého Kříže z 19. století.
Na jaře r. 2020 vznikl unikátní projekt skláře Jiřího Pačinka, který po dohodě s představiteli obce a Římskokatolické farnosti navrhl přeměnu původní církevní stavby v reprezentativní Křišťálový chrám.
Na výzdobě interiéru se podílela řada předních výtvarných umělců a sklářských mistrů (např. křišťálový lustr Trnová koruna od Jiřího Pačinka, lustr od Blanky Matragi, skleněný strom od Bořka Šípka před kostelem, atd.).

Skleněná zahrada

V Kunraticích u Cvikova kvete zahrada po celý rok, v létě se třpytí ve slunečních paprscích a v zimě se promění v ledové království. Kombinace přírody a skla tu vytváří fascinující svět, stačí jen se dívat.

www.pacinekglass.com

Na skok u sousedů

V česko-polském příhraničí vznikl projekt Cesta skla, který je zacílen na turisty všech věkových kategorií, a který nabízí řadu aktivit souvisejících se sklářskou tradicí regionu.

Jedním zastavením je také Huť Julia v polské obci Piechowice.  Na světových trzích je prestižní značkou již téměř 200 let. Mnohé exkluzivní sklářské výrobky jsou vystaveny v tovární prodejně.

Místní skláři zde mimo jiné vyrábějí skleněné medaile pro vítěze sportovní akce 3x Sněžka – 1x Mont Blanc. Závod se koná každý rok v červnu a pro účastníky běhu jsou připraveny tři soutěžní varianty – mini znamená jedno vyběhnutí na Sněžku, střední dvě vyběhnutí, ultra varianta zahrnuje tři vyběhnutí na vrchol Sněžky a představuje celkem 57 km.

www.hutajulia.com

Krkonošské muzeum v Jelení Hoře

Fond muzea obsahuje archeologické a etnografické sbírky předmětů, které se vztahují k regionu Dolního Slezska. Muzejní expozice historického skla patří k největším v Polsku.
Zajímavá je replika roubené podstávkové chalupy, která je vybavena nábytkem a vnitřně uspořádána způsobem, jaký byl typický pro domácnosti tohoto regionu ještě počátkem 20. století.

www.muzeumkarkonoskie.pl

text a foto : Zuzana Janovská