Puma americká v ZOO Tábor je ztělesněním stoického klidu

Klid přímo stoický, který vyzařuje z pumy americké v ZOO Tábor, možná budou už tento víkend potřebovat rodiče některých žáků, kteří si v pátek přinesou domů vysvědčení. Na některých školách totiž díky ředitelskému volnu rozdají dětem vysvědčení už v pátek 26. června, což bude v některých rodinách důvod k malé oslavě, zatímco jinde by měli rodiče školáků spíš podržet své nervy na uzdě.

Podobně jako to umí samice pumy americké Líla v táborské zoo, kterou charakterizuje obdivuhodně ladný pohyb, nesmírně ušlechtilý výraz a bohorovný klid. Táborskou pumu zkrátka nic nerozhází, i když není v žádném případě flegmatická. Tato kočkovitá šelma s výrazem královny nikdy neztrácí přehled o okolním dění.
Puma americká patří k ohroženým druhům, na jejichž chov se táborští chovatelé zaměřují – tento živočišný druh je zapsán na světovém seznamu CITES (Mezinárodní úmluva o obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). V přírodě žije v rozsáhlých oblastech od severní Kanady až po jih Jižní Ameriky, díky své odolnosti se vyskytuje až do výšky 4 500 metrů nad mořem. Puma americká je po jaguárovi druhou nejtěžší kočkovitou šelmou Ameriky. Přesto patří k vynikajícím skokanům, z místa dokáže doskočit až do vzdálenosti šesti metrů – s rozběhem zvládne dokonce až dvojnásobek.
Foto: Jiří Kvasnovský