První dlužníci se díky Milostivému létu zbavili exekucí u exekutora Košiny. Mimořádně se mohou osvobodit i od dluhů u soukromých společností

Během prvních dnů Milostivého léta se zbavilo exekucí hned 48 dlužníků. Rekordní zájem zaznamenal Exekutorský úřad Prachatice. Dlužníci zaplatili jen původní dluh, bez úroků, advokátních a exekučních poplatků. Soudní exekutor Kamil Košina navíc rozšířil Milostivé léto z dluhů u veřejných institucí i na pohledávky vybraných soukromých firem.

 

„Obrátily se na nás už desítky lidí s prosbou o vymazání dluhu. Všem se snažíme vyhovět co nejrychleji. 48 dlužníků ihned uhradilo dlužnou částku bez jakýchkoliv přirážek, a my jsme tak mohli ukončit jejich exekuci. Je to docela jednoduchý a rychlý postup,“ shrnul Kamil Košina.

 

Milostivé léto se obecně vztahuje pouze na dluhy vůči veřejné správě nebo dopravním podnikům, zdravotním pojišťovnám či energetickým společnostem, kde je stát či obec vlastníkem. Exekutorský úřad Prachatice však rozšířil možnost zbavit se exekuce i na vybrané soukromé společnosti. „Ten, kdo chce doopravdy zaplatit svou exekuci, má teď jedinečnou šanci. Milostivé léto považuji za smysluplné. A proto jsem se rozhodl jít ještě dál a za svůj úřad jsem ho rozšířil i na vybrané dluhy soukromých společností, a to pro dlužníky na území celé České republiky,“ dodává Košina.

 

„Měl jsem exekuci, kde jsem dlužil za lednici. Dluh nakonec skončil u společnosti JK CHALOUPKY KOMÁROV, s. r. o. Dost jsem jezdil v zahraničí, živím se jako řidič kamionu. Takže mi uteklo, že je tam nějaký problém a že bych to měl řešit. Když jsem se o tom konečně dozvěděl, byly tam už strašné úroky a poplatky za všelijaké právníky. Dost se mi ulevilo, když jsem zjistil, že můj exekutor vyhlásil milost i na tenhle druh dluhů. Protože tohle by mě jinak pronásledovalo,“ říká 48letý Lukáš P. z Liberce.

Jeho původní dluh byl 18 000 korun. Hlavně kvůli úrokům se vyšplhal na necelých 180 000. Díky Milostivému létu a výjimce udělené soudním exekutorem Kamilem Košinou nyní zaplatil jen 18 908 korun. Akce umožňuje dlužníkům zbavit se sankcí a úroků, které přibyly k původnímu dluhu. Stačí zaplatit původní dlužnou částku a jednotný poplatek 908 korun stanovený státem.

 

Pokud máte dluh u Exekutorského úřadu Prachatice a také ho chcete zaplatit se slevou, co nejdříve se spojte s úřadem. Požádejte o vyčíslení přesné částky, kterou musíte v rámci Milostivého léta uhradit. Nejpozději do 28. ledna 2022 zaplaťte tento obnos na účet soudního exekutora 285063450/0300. Následně obdržíte rozhodnutí, že jste zproštěni povinnosti platit zbytek dluhu. Tím exekuce končí.