Průzkum Komerční banky: Do dvou let si každý čtvrtý Čech bude vyrábět energii sám

Jak vyplynulo z nejnovějšího průzkumu Komerční banky, čím dál tím více lidí se rozhodlo vydat cestou energetické nezávislosti a udržitelnosti – na střechách přibývají solární panely a s topením často vypomáhají tepelná čerpadla. V současnosti vlastní nějaké zařízení na výrobu elektrické energie 12 % lidí a dalších 15 % takové zařízení plánuje do dvou let. Tato úsporná opatření jsou stále populárnější, protože vedou i k dlouhodobému zhodnocení nemovitostí, a to z toho důvodu, že v budoucnosti budou požadavky na energetické a ekologické vlastnosti budov stále více ovlivňovat jejich cenu.

Nejnovější průzkum Komerční banky od agentury NMS ukázal, že se čím dál tím více lidí vydává cestou energetické nezávislosti a udržitelnosti.

V současnosti vlastní nějaké zařízení na výrobu elektrické energie 12 % lidí a dalších 15 % takové zařízení plánuje do dvou let

Nejčastějšími bariérami pro vybudování vlastního zařízení na výrobu elektřiny jsou cena a nedostatek prostoru. Mnoho zájemců také odrazuje komplikovanost získání dotací. Ke snížení vstupní investice přitom klienti mohou využít jak dotace, tak zvýhodněné financování poskytované Skupinou KB, které jim umožní realizovat vše, co by si rádi užívali ve svém vysněném udržitelném bydlení. Společnosti Skupiny Komerční banky se přitom zaměřují i na poradenské služby, kdy klientům radí, jak postupovat, když zvažují pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla,“ vysvětluje Jitka Haubová, členka představenstva KB a provozní ředitelka odpovídající za agendu udržitelnosti.

Z průzkumu dále vyplývá, že kompletní nebo částečné zateplení má momentálně 63 % lidí a dalších 27 % do zateplování plánuje dvou let. I zateplení ovšem nejčastěji brání cena nebo komplikované získávání dotací. Lidé proto nejčastěji financují energeticky úsporná zařízení z vlastních úspor, což ovšem může být finančně náročné. Z tohoto důvodu se lidé obracejí na dodavatele ve svém nejbližším okolí a vybírají nejprve podle ceny, až poté podle kvality.   

Udržitelnost je jedním z hlavních pilířů nové éry bankovnictví od Komerční banky, která se rozhodla pomáhat s financováním udržitelného bydlení.

Úsporná opatření vedou k dlouhodobému zhodnocení nemovitostí i z toho důvodu, že v budoucnosti budou požadavky na energetické a ekologické vlastnosti budov stále více ovlivňovat jejich cenu. Díky snížení spotřeby energie se také lidem zároveň sníží výdaje. Ke snížení vstupní investice přitom lze využít jak dotace, tak zvýhodněné financování Skupiny KB, které umožňuje realizovat vše, co souvisí s udržitelným bydlením.