Průzkum: Čechy láká noční běžkování, ale podceňují bezpečnost

  • Večerní a noční běžkování si získalo velkou popularitu, jak ukázal průzkum. Zjistil ale také, že čeští noční běžkaři příliš neřeší bezpečnost.
  • Vedle výsledků průzkumu proto přinášíme rady, jak na noční běžkování bezpečně a ohleduplně.
  • Na tento trend jsme se také zeptali českých biatlonových reprezentantek a reprezentantů.
  • Na závěr přidáváme tipy na bezpečné osvětlené běžkařské trasy.

Vyjet na běžky večer nebo v noci, zkrátka za tmy. Pro někoho romantika a pohoda, pro někoho praktické řešení nedostatku času přes den. Nový trend, který má ale své háčky. Značka Hamé, výrobce oblíbených paštik Májka a sponzor české biatlonové reprezentace, přináší spolu s experty užitečné informace o tomto trendu. Co se Čechům na nočním běžkování líbí, jak řeší bezpečnost a s čím už se v setmělé stopě potýkali?

Noční běžkování je atraktivní i praktické

Z průzkumu mezi aktivními rekreačními běžkaři vyplynulo, že běh na lyžích večer nebo v noci je pro většinu zajímavá možnost. Téměř tři čtvrtiny z nich (72 %) už někdy vyjelo do stopy večer nebo v noci. Z těch, kteří ještě ne, by to drtivá většina (92 %) ráda zkusila. Kde se takový fenomén vzal?

V očích běžkařů má tato varianta jejich oblíbeného sportu spoustu výhod. Za největší označují klid, protože na trati v pozdních hodinách téměř nikdo není. Hned v závěsu se umístila romantická atmosféra, kterou si s večerem ve stopě běžkaři spojují.

Hezké je vánoční lyžování, když padají velké vločky, vezmu si čelovku a jdu se s rodinou nebo kamarády projet,“ komentuje česká biatlonová reprezentantka Jessica Jislová.

Následují praktické důvody – lidé mají po práci více času nebo se zkrátka na hory dříve než večer ze vzdálenějších míst nedostanou, večer se navíc dá u tratí pohodlně zaparkovat. Běžkaři také oceňují, že večer a v noci spíš mrzne, stopa je rychlejší a mazání běžek jednodušší díky stabilnějším podmínkám.

Nepraktický je naopak fakt, že večer už nefunguje občerstvení poblíž tratí a později v noci ani restaurace. Jak tedy v té době běžkaři bojují s hladem? Téměř polovina dotázaných nechává večeři až na doma. Dalších 40 % si bere jídlo s sebou – třeba klasický chleba s Májkou. A jen každý desátý spoléhá na to, že cestou najde restauraci, která má ještě otevřeno.

Bezpečnost je základ

Noční běžkování má ale svá úskalí. Respektovat je pomáhá bezpečně se dostat do cíle. Bohužel lidé, kteří se této aktivitě věnují, se podle vlastních vyjádření zásadami bezpečnosti příliš neřídí.

Zhruba tři čtvrtiny lidí běžně vyrazí na setmělou a odlehlou trať sami. Jen 58 procent dotázaných přitom dává někomu vědět kam jede. Šokující je fakt, že víc jak sedmdesát procent nočních běžkařů si s sebou nebere zásobu jídla a teplého nápoje ani náhradní baterie do čelovky nebo powerbanku k mobilu. Jen přibližně třetina si na noční běžky bere extra oblečení, které by si oblékli přes běžkařský oděv v případě úrazu a čekání na pomoc. Stejně tak jen třetina lidí si vybírá tratě bez prudkých sjezdů. „Doporučuji nepouštět se do divoce do sjezdů, ještě když člověk tolik nezná terén. Čím míň lidí kolem sebe člověk potká, tím hůř si řekne o pomoc,“ varuje Jessica Jislová.

Jen každý pátý vybírá tratě poblíž obcí, tedy ne příliš odlehlé. Další zásadní doporučení – tedy zjistit si předem, zda se na trať večer nebo v noci smí a jestli zde nehrozí střet s rolbou, která upravuje stopu, dodržuje jen každý šestý příznivec nočního běžkování. Pokrytí celé trati mobilním signálem si na mapě mobilních operátorů zjišťuje pouhá desetina lidí.

Nepodceňujte možnost potíží v horách

Dbát na bezpečnost se přitom vyplatí, protože problémy na večerních běžkách podle průzkumu zažilo téměř 40 % respondentů. Nejčastěji šlo o technické potíže například s lyžemi, kvůli kterým bylo nutné zbytek trasy dojít pěšky. Následují lehké úrazy, s kterými ale bylo možné dojet do cíle. S vážnějšími úrazy, které by si vyžádaly pomoc přímo na trati, se dotazovaní naštěstí nesetkali. To ale samozřejmě neznamená, že by se takové nehody nestávaly.

Další nepříjemné zkušenosti, které lidé v průzkumu uvedli, byly spory s ochranáři přírody  (16 %) nebo se správci tratí (5 %) Těm je přitom možné předejít správnou přípravou. Podcenit není radno ani navigaci a orientaci na trase – malá část respondentů už se někdy při nočním běžkování ztratila.

 

Výsledky průzkumu

Co se vám na běžkování v noci líbí?

Odpověď %
Je tam klid, na běžkařské trati není tolik lidí 71
Miluju večerní/noční atmosféru 53
U trati se dá pohodlně zaparkovat 28
Teprve večer mám čas 26
V noci spíš mrzne, je rychlejší stopa a jednodušší mazání 16

 

Jak řešíte bezpečnost?

Odpověď %
Dávám vždy někomu vědět, kam jedu 58
Beru si teplé oblečení pro případ čekání na pomoc 37
Mám s sebou dostatečnou zásobu teplého nápoje a jídla 32
Mám s sebou náhradní baterie do čelovky 32
Mám s sebou powerbanku k mobilu 26
Vybírám si méně odlehlé tratě 21
Nikdy nejezdím sám/sama 21
Zjišťuji, zde se na trať večer/v noci smí 16
Zjišťuji pokrytí trasy mobilním signálem 11

 

Potkal vás někdy při večerním/nočním běžkování problém?

Odpověď %
Ne, nikdy 63
Ano, technický problém, po kterém jsem musel/a jít pěšky 21
Ano, lehčí úraz, se kterým jsem ale mohl/a dojet do cíle 16
Ano, spor s ochranáři přírody 16
Ano, spor s lidmi, kteří upravovali trasu 5
Ano, ztratil/a jsem se 5

 

Pokud chodíte na běžky, ale ne večer/v noci: Chtěl/a byste večerní běžkování zkusit?

Odpověď %
Ano 92
Ne 8

 

„Sběr dat byl realizován v lednu 2024 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na vzorku 1000 respondentů.“

Sedmero bezpečného nočního běžkování

Při večerním a nočním běžkování stačí dodržet pár zásad, abyste si z vyjížďky odnesli jen pozitivní vzpomínky. Značka paštik a masových pomazánek Májka ve spolupráci s Českým svazem biatlonu přináší sedm rad, jak si noční běžkování užít bezpečně a zodpovědně.

  1. Dobře vybírejte trasu

Pokud chcete večer vyrazit na neosvětlenou trasu, předem si ověřte, jak se k nočnímu běžkování staví její správce. Právě ve večerních hodinách probíhá úprava tras, což pro běžkaře může znamenat riziko kolize s rolbou. Stopa navíc musí po úpravě zatvrdnout, vjet do ní příliš brzy může znamenat, že ji poškodíte a ani vám se v ní dobře nepojede. Noční trasa by ideálně neměla mít příliš rizikové sjezdy a ani by neměla ležet daleko od civilizace. Vedle trasy samotné stojí za prověření i možnost parkování, aby vaše auto nebránilo večernímu odklízení sněhu.

Bezpečnou alternativu představují osvětlené trasy, ať už v přírodě, nebo na specializovaných stadionech. Osvětlení ale zpravidla funguje pouze do určité večerní hodiny, buďte na to připravení. Pro jistotu si ale stejně vezměte čelovku – určitě nechcete dojíždět v úplné tmě, pokud se na trase z jakéhokoli důvodu zdržíte.

  1. Bezpečnost především

Myslete na svou bezpečnost. Pořiďte si kvalitní vybavení, které vás na trati nezradí, od lyží přes čelovku až po několik vrstev oblečení. Nezapomeňte na plně nabitý mobil a nejlépe i powerbanku s nabíječkou k telefonu. Vydejte se na běžky nejlépe ve dvou nebo ve skupině. Když už jedete sami, předem někomu řekněte, kde přesně se budete pohybovat a v kolik hodin se nejpozději ozvete nebo vrátíte – pokud by vás na běžkách potkala nehoda nebo jiný problém, včasná pomoc může být rozhodující. Od věci není ani nainstalovat si do mobilu aplikaci Záchranka, s kterou bude snazší vás v případě problémů najít. Ke stejnému účelu je dobré s sebou mít také píšťalku. Naopak doma raději nechte sluchátka s hudbou, za tmy je sluch ještě důležitější než za světla. Chraňte ale i svůj zrak, dobré lyžařské brýle – na neosvětlených tratích samozřejmě ne tmavé – jsou nezbytná ochrana před větrem, sněhem i větvemi.

  1. Nepodceňte hory

Počasí na horách umí překvapit kdykoli, v kombinaci s tmou můžou být rychlé změny povětrnostních podmínek ještě zrádnější. Večer teplota rychle klesá, zvlášť na hřebenech nebo na otevřených pláních, přizpůsobte tomu tedy své oblečení i další vybavení. Stačí vymknutý kotník a prochladnutí může přijít velmi rychle.

  1. Nerušte zvěř

Zvěř je v zimě zvlášť zranitelná a úprk před světly lyžařů ji může vyčerpat. Buďte zodpovědní a pořiďte si čelovku s takovým světlem, které vám bude stačit, ale zároveň nedosáhne příliš daleko a nebude tak zvířata zbytečně rušit. Ty nejvýkonnější čelovky dosáhnou daleko mimo trasu a nejsou tedy vhodné. Snažte se zvěř také neplašit hlukem.

  1. Neztraťte se

Ve tmě je orientace těžká i tam, kde to za světla dobře znáte. Do stopy tedy nevyjíždějte bez spolehlivé navigace.

  1. Doplňujte tekutiny a energii

Na běžkách vydáváte během krátké doby poměrně velké množství energie, tu je tedy potřeba doplnit. Na trase vám přijdou vhod rychlé cukry v podobě čokoládové tyčinky, ovoce nebo třeba hroznového cukru. Večer už nejspíš nikde nepotkáte otevřené občerstvení, později v noci už asi ani restauraci. Před cestou domů si proto určitě rádi dáte vydatnou svačinu, třeba v tradiční podobě pečiva s Májkou. Nezapomeňte ani na tekutiny, praktický je třeba vodní vak. Doporučit se naopak nedají alkoholické nápoje, které sice subjektivně zahřejí, ale konzumace alkoholu reálně může vést k rychlejšímu prochladnutí, nemluvě o zhoršení koordinace pohybů a orientace na trase.

  1. Mějte záložní plán

Špatný mobilní signál, vybitá čelovka, nestartující auto. Připravte si záložní plán pro případ různých potíží, které vás můžou potkat, ať se bezpečně vrátíte domů.

Jak noční běžkování vidí biatlonistky a biatlonisté?

Na noční běžkování jsme se zeptali českých reprezentantek a reprezentantů v biatlonu. Právě oni totiž při tréninku na běžkách tráví spoustu času, a to i večer nebo v noci. Co se jim na této variantě líbí a před čím varují?

Jessica Jislová: Pod lyžováním za tmy si představím to na severu, kde se stmívá ve tři hodiny odpoledne a slunce tam skoro nevidíme. Ale vánoční lyžování, když padají velké vločky, vezmu si čelovku a jdu se s rodinou nebo kamarády projet, to je hezké. Doporučuji nepouštět se do divokých sjezdů, ještě když člověk tolik nezná terén. Znát své možnosti. Čím míň lidí kolem sebe člověk potká, tím hůř si řekne o pomoc.

Tereza Voborníková: Noční lyžování mám hodně ráda. Mám to nejblíž do Vrchlabí na Vejsplachy, kde je umělé osvětlení. Pravidelně tam jezdím a začínám lyžovat až v šest nebo sedm večer, abych se vyhnula většímu počtu lidí. Asi bych nešla běžkovat mimo osvětlený areál. Myslím si, že běžkování je lepší, když může člověk ve dne vidět přírodu kolem sebe. Ale když je možnost lyžovat v osvětleném areálu, tak je to fajn pro někoho, kdo chce jít na běžky třeba po práci.

Jonáš Mareček: Radši lyžuji ve dne, ale vůbec mi nevadí ani lyžování za tmy. Své začátky jsem strávil ve Vysočina Areně a tam se většinou lyžuje po škole za umělého osvětlení. Pro mě je to úplně normální, jen je dobré hodně se obléct, večer obvykle bývá větší zima. Líbí se mi i běžkování s čelovkou po Vysočině v oblasti, kde není světelný smog, takže jsou za jasného počasí krásně vidět hvězdy.

Jakub Štvrtecký: Baví mě jezdit večer, protože si připadám, že jedu rychleji. Když je trať nasvícená, tak nějak periferně ubíhá rychleji. Moje doporučení je ujistit se, že máte opravdu nabitou čelovku. Jednou se mi při vánočním tréninku u nás ve Velkých Karlovicích vybila, což bylo dost nepříjemné. A také bych noci úplně nevyhledával rychlé zatáčky.

Mikuláš Karlík: Trénoval jsem tahle v Letohradě skoro celý dorost. Na podzim a v zimě jsme měli tréninky po škole, a to už se jezdilo za umělého osvětlení. Nechtěl bych takhle jezdit pořád, ale baví mě to. Třeba noční supersprint v Letohradě je super. Když je okolní svět v temnotě, přijde mi, že mi to jede rychleji, a víc mě to baví.

Tipy na osvětlené běžkařské tratě

Pokud si chcete večerní běžkování užít bezpečně, ideální řešení jsou osvětlené tratě. Značka Hamé, sponzor českého biatlonu, přináší tipy na místa, kde není problém vyjet do stopy až po západu slunce.

Orlické hory

Ski aréna Orlické Záhoří

https://www.orlickezahori.eu/

Nejdelší osvětlený běžecký okruh v ČR, délka 4,6 km. Otevírací doba osvětleného okruhu: denně od setmění do 21:00.

Krušné hory

Běžecký sportovní areál Pernink

https://www.pernink.eu/nase-krusnohori/infocentrum-turismus/lyzovani/

Trať je upravena v délce cca 1 km. Od 17 do 21 hod. je areál osvětlen.

Krkonoše

Areál Vejsplachy, Vrchlabí

https://www.nabezky.cz/

3,75 km osvětlená trasa, v provozu od 8 do 19 hod.

Krkonoše

Běžecký lyžařský areál U Čápa, Příchovice

https://www.krkonose.eu/bezecky-lyzarsky-areal-u-capa

Upravovaný okruh o délce 1,5 km osvětlený denně od 16:30 do 21 hod.

Krkonoše

Stadion Harrachov

https://www.harrachovcard.cz/zima/bezecke-lyzovani

Upravený okruh osvětlený denně do 21 hod.

Šumava

Běžecký lyžařský areál Bayerisch Häusl

areál Bayerisch Häusl

Osvětlená 1,2 km dlouhá noční trať přímo na česko-německé hranici nedaleko Železné Rudy.

Jeseníky

Ski Aréna Karlov pod Pradědem

https://www.skikarlov.cz/sluzby/bezky/

400 m osvětlený okruh. V provozu denně od 18 do 21 hod.

Českomoravská vrchovina

Český mlýn, Jihlava

https://www.lyzarskejihlavsko.cz/

Trať je v úterý a ve čtvrtek od 17 do 18 hod. vyčleněná převážně pro nejmenší děti s rodiči. Každý večer osvětleno do 21 hod.

Jizerské hory

Biatlonový a běžecký areál Břízky

https://www.skijablonec.cz/

Dvoukilometrový zasněžovaný okruh je osvětlený denně do 22 hod.