Primátor v Radotíně a Lochkově: plánované centrum, nová lávka a budovaná školka

Po Novém roce pokračují návštěvy primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody v pražských městských částech. Tentokrát zavítal do Radotína a Lochkova, kde si v doprovodu tamních starostů prohlédl čerstvě dokončené, budované i plánované projekty.

První zastávkou primátora byl Radotín, kde jej přivítal starosta Karel Hanzlík s dalšími zástupci tamní radnice.

Většina debaty se zde vedla o projektu Centrum Radotín – v jeho rámci má vzniknout nedaleko nádraží nové náměstí s bulvárem a obchodními prostory, ale také byty a podzemní garáže.

Následovala prohlídka vybraných lokalit – technologicky zajímavě řešené lávky přes Berounku a kulturně-komunitního centra Koruna s přilehlou ZUŠ, sociálním zařízením Dům na půl cesty a služebnou Policie ČR. Za pozornost stála i nová lávka nad frekventovanou vozovkou, která zvyšuje bezpečí školáků.

Podél místa, kde se chystá výstavba zmíněného projektu Centrum Radotín, pak následovala cesta k novému, architektonicky i funkčně zajímavému nádraží, které bylo uvedeno do provozu minulý měsíc. S tím souvisela i prohlídka přilehlé nové kolárny, která bude sloužit také k dobíjení elektrokol. Pro hlavní město je důležitý i osud staré budovy nádraží, z níž se má stát služebna městské policie.

„Návštěva primátora byla pro nás velkou událostí. Spolupráce mezi hlavním městem a městskými částmi je velmi důležitá, což se ukazuje na příkladu společného postupu při přemístění služebny městské policie do historické nádražní budovy,“ komentoval radotínský starosta Karel Hanzlík.

Poté primátor odjel do nedalekého Lochkova, kde ho v prostorách místního úřadu přivítal dlouholetý starosta této městské části Jiří Rendl.

Následovala prohlídka stavby nové školky, která bude kromě jiného vybavena i sofistikovanou moderní kuchyní, především ale poskytne lepší zázemí dětem v této stále se rozrůstající městské části.

Lochkov usiluje i o stavbu základní školy, která by mohla vyrůst společně s novými bytovými domy na pozemcích, které jsou v současnosti vedeny jako zemědělská půda. Obec se proto snaží o změnu územního plánu. Závěr primátorovy návštěvy patřil prohlídce hasičárny a přilehlé haly s mnoha stroji na údržbu, které se starostovi podařilo pro obec zajistit.

Lochkov
Hasiči Lochkov

„Navzdory mrazivému počasí mám z návštěvy Radotína i Lochkova hřejivý pocit. Obě městské části jsou odpovědně a rozvážně spravovány, z jejich vedení je znát upřímný zájem o rozvoj lokalit, kde žijí. Ukazuje se také, jak důležité je dlouhodobé a systematické plánování. Neboli, myslet na všechny aspekty života,“ uvedl k návštěvě obou městských částí primátor Bohuslav Svoboda.

 

Po svém loňském návratu do křesla primátora slíbil Bohuslav Svoboda, že postupně zavítá do všech městských částí. Příští týden následuje návštěva Prahy 9.