Přijďte si pro plamínek z Betléma k Nové radnici

Betlémské světlo, symbol nezištnosti a lidské vzájemnosti, převzali dnes od skautů primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib a radní hl. m. Prahy Vít Šimral s ohledem na mimořádná opatření před budovou Nové radnice. Zde bude také světlo k dispozici veřejnosti až do 1. ledna 2022.

 

„Betlémské světlo je symbolem lidské vzájemnosti, míru a naděje. Věřím, že jeho plamínek, který štafetově přivezli skauti přímo z Betléma, potěší co nejvíce lidí. Překonali jsme náročný rok, a tak bych do toho nového rád všem lidem dobré vůle popřál co nejvíce zdraví, štěstí, lásky, klidu a času stráveného s blízkými,” řekl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib. 

 

„Již tradičně přebíráme zde na radnici od našich skautek a skautů Betlémské světlo, plamínek přátelství a míru. Jako tomu bylo už v loňském roce, tak bohužel i letos je hlavním tématem roku pandemie koronaviru, která zasahuje do životů nás všech. Proto je důležité, víc než kdy jindy, myslet na své zdraví a zdraví našich blízkých a v tento vánoční čas se snažit zpomalit, rozjímat a užít si chvil klidu a pohody,“ připojil radní hl. m. Prahy Vít Šimral. 

 

Tradice šíření světla z Betléma vznikla v Rakousku, kde v roce 1986 organizátoři vánoční sbírky na pomoc znevýhodněným dětem chtěli poděkovat těm, kteří se do sbírky zapojili. A tak přicestoval plamínek zapálený v Betlémě letadlem do Lince jako symbol nezištnosti a lidské vzájemnosti. Od té doby do Rakouska přijíždějí delegace skautů, aby světlo rozvezly do celé Evropy. Do Prahy se Betlémské světlo dostalo po pádu komunistické nadvlády, když v rukou exilových skautů doputovalo v prosinci 1989 pod sochu sv. Václava.  

 

Letos se ceremoniál Betlémského světla konal 11. prosince v Salzburgu.

Čeští skauti s ohledem na pandemii však převzali od svých rakouských kolegů plamínek na hraničním přechodu Reintal – Břeclav 12. prosince. A dnes ho přivezli i do Prahy.  

Betlémské světlo před budovou Nové radnice na Mariánském náměstí bude veřejnosti k dispozici denně od 8:00 do 17:00 hodin až do 1. ledna 2022.