Prezentace britského maloobchodu

V rámci spotřebitelské maloobchodní kampaně do střední Evropy pořádané odborem pro mezinárodní obchod (DIT-Department for International Trader´s Consumer) proběhlo v Praze představení britského maloobchodu.

Britský maloobchod vytváří téměř 6 % HDP a má 10 % pracujících.

Zhruba 8 % představuje prodej přes internet. Největšími potravinovým řetězem je i u nás známé Tesco (tržní podíl 31,6 %) – největší britská maloobchodní síť. Obchodní značka byla zaregistrována již v roce 1919, dnes Tesco vlastní celkem 2 212 provozoven a zaměstnává přes 273 000 pracovníků.

„Jsem potěšen, že vás mohu přivítat v britské prezentaci nedílné součásti britské maloobchodní mise ve střední Evropě. S přibližně 3 miliony lidí pracujících v průmyslu v roce 2021 je britský maloobchodní sektor jedním z největších v Evropě.

Proto vás vyzývám, abyste navštívili všechny stánky a většinu členů britské delegace zastupující kategorie jídlo a pití, domácí dekorace, krása a pohoda.

Bylo vybráno třicet tři přítomných společností, protože chtějí prozkoumat obchodní příležitosti, které tento region nabízí, a podle našeho názoru mají místnímu publiku něco zajímavého nabídnout. Pevně doufám, že se vám na akci bude líbit a navážete nová partnerství do budoucna,“ řekl na úvod britský velvyslanec Nick Archer

DIT zajišťuje britskou a globální prosperitu podporou a financováním mezinárodního obchodu a investic a prosazováním volného obchodu.

Prohlídka zúčastněných firem

Abakus značka zdravé výživy se sídlem v Londýně vyrábí zdravé snacky. Mořské řasy potažené křupavou tapiokou jsou jedním z výborných produktů.

Boostball byla založena v r.2016. Vyrábí kuličky obsahující více proteinu.  Princip tzv. Keto diety je založen na optimálním nebo mírně zvýšeném příjmu protein a omezeném příjmu sacharidů. Dnes je značka zastoupena ve 36 zemích.

Brighton Gin vznikl v roce 2012. Gin se zrodil z vášně pro gin a vášně pro místo ztělesňuje ducha Brightonu: neobvyklý, hravý a zuřivě nezávislý. Je to jedno z nejznámějších letovisek Anglie. Při slově Brighton se nám vybaví: Royal Pavilion, bývalá královská rezidence naposledy obývaná královnou Viktorií a princem Albertem. Duke of York’s Picture House je nejstarší nepřetržitě používané kino v Británii.  Lawrence Olivier i závod aut Londýn -Brighton. Nyní nad vším kraluje Brighton Gin. Je to první certifikovaný 100%veganský gin.

Masons of Yorkshire Na Světový den ginu v roce 2013 zrodil první gin Yorkshire Masons of Yorkshire. Ochucený gin by měl stále chutnat jako gin. To je důvod, proč ho vyrábí z rostlinných látek, ne ze sirupů. Jednoduše nejčistší a nejchutnější gin, vyrobený správně. Za výrobky již získali přes 180 ocenění na celém světě.

Buzzbee´s Beverages produkuje toniky slazené medem, které obsahují méně kalorií.

Calyx drinks Nigerijský Zobo (květ ibišku) je nápoj, který matka majitele připravovala v jejich domovině Nigérii; to byla inspirace za Calyx Drinks. Nápoje obsahují květiny, přírodní rostlinné látky a koření.

Grandma Wild’s Původní pekárna Wild’s Bakery byla založena kolem roku 1899 ve viktoriánském přímořském letovisku Morecambe. Annie Wild provozovala pekařství a penzion (dnešní nocleh se snídaní), zatímco byla matkou tří chlapců na plný úvazek. Dnes je v podniku již 4 generace. V jejich portfoliu je mnoho druhů sušenek a piškotů.

Walkers. Podnik se zrodil z lásky k vysoce kvalitnímu rodinnému pečení. Joseph Walker založil pekárnu v roce 1898 a dal tak vzniknout tradici skotských máslových sušenek s typickým tartanem na obalu. Základ tvoří vybrané máslo z Irska a Velké Británie. Ve variantách s čokoládou je použita pouze ta nejlepší belgická čokoláda. Ovesným sušenkám dodává charakteristickou ořechovou chuť a pevný skus jemnozrnný oves. Ovocné sušenky jsou plněné vybranou směsí sultánek, třešní a rybízu. V nabídce je široké spektrum velikostí i tvarů.

Upoutala nás firma The Bottled  Baking Company s pečícími směsemi v lahvích. Podnik se zrodil z lásky k vysoce kvalitnímu rodinnému pečení. Majitel Greg vyvinul nápad a každý jednotlivý recept ve své kuchyni doma v roce 2016. Stále vyvíjí nové produkty doma. Každý z produktů je stále ručně vyráběn v Yorkshiru za použití vysoce kvalitních ingrediencí a balen do typických opakovaně použitelných skleněných lahví.     Nyní jsou skladem ve stovkách nezávislých maloobchodníků po celé Velké Británii od farmářských obchodů, lahůdek, zahradních center a obchodů se suvenýry až po vybraný sortiment dostupný u John Lewis, Selfridges, a dalších!

Tom’s Teas – ovocné čaje s pravými kousky ovoce. Značku Tom’s Teas založila máma dvou malých dětí, která si uvědomila tristní nedostatek zdravějších nápojů pro děti. Ovocné čaje Tom’s tak představují skvělou alternativu k tolik rozšířeným ovocným džusům z koncentrátu nebo přeslazeným limonádám. Tyto čaje jsou plné výtečného sušeného ovoce a díky tomu jsou samy o sobě přirozeně sladké, neobsahují žádný přidaný cukr a není třeba je ani po uvaření doslazovat. Tato malá rodinná firma vznikala doslova na kuchyňském stole po tom, co zakladatelčiny děti usnuly. Po večerech tak experimentovala s kombinací různých čajových směsí, až je dotáhla k dokonalosti, a zrodila se značka Tom’s Teas.

Prezentace předvedla většinou nové podniky. Se svými zajímavými příběhy majitelé seznámily přítomné hosty. Někteří za velmi krátkou dobu pronikli se svými výrobky do světa.

 

Jaromír a Věra Hamplovi

Foto: Hampl