Přehled akcí ze středních Čech

Přehled akcí ze středních Čech, které stojí za pozornost a můžete se na ně těšit v nejbližších dnech.

Akce na týden 4.-9. 1. 

 

Koncert dětského pěveckého sboru v Benešově (5. 1.)

V sále Sboru Českobratrské církve evangelické v Benešově se uskuteční koncert dětského pěveckého sboru, který funguje pod zdejším domem dětí a mládeže. Akce začne od 17 hodin a je první letošní událostí, na které se vyhledávaný benešovský dům dětí a mládeže podílí nebo kterou pořádá.  
Více zde: www.ddmbenesov.cz

 

Tříkrálové radovánky v Levandulovém údolí (8.-9. 1.)

Levandulové údolí v Choduni připravilo tříkrálové radovánky, a to na stezce plné smíchu a radosti, v hale s dobrotami z českého kalendáře a v prodejně s připravenými balíčky na detoxikaci a ozdravení, podporu imunity, energie a dynamické regenerace v roce 2022. Uskuteční se procházka po vápencových mořích a kolem místních BIO Levandulových polí a také hra pro dospělé plná kvízů, hádanek a moudrosti našich předků s tradicemi, svátky a pořekadly měsíce ledna a února.
Více zde: www.levanduloveudoli.cz

Pohádkové prohlídky s komtesou na zámku v Mníšku pod Brdy (8.-9. 1.)

Na zámku v Mníšku pod Brdy se uskuteční netradiční pohádkové prohlídky. V sobotu komtesa zavede děti ve věku od tří do devíti let do tajuplného sklepení, kde uvidí různé bytosti jako víly pomáhající vládci brdských kopců Fabiánovi i čerta, který přispěl k současné podobě mníšeckého zámku. V neděli děti vstoupí do místnosti plné pohádkových postav. Uvidí trpaslíky, Sněhurku, Popelku, draka a jiné pohádkové bytosti. V závěru prohlídky si prohlédnou sbírku malých princů a princezen. Otevřen bude také výtvarný ateliér.
Více zde: www.zamek-mnisek.cz

 

Známková tvorba Cyrila Boudy v Kladně (do 9. 1.)

Ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně se ke svému závěru chýlí výstava probíhající od září loňského roku. Byla připravená k příležitosti 120 let narození Cyrila Boudy a poodhaluje zajímavou část tvorby tohoto významného malíře, ilustrátora, grafika a kladenského rodáka
Více zde: www.omk.cz

 

Street Art of the World – Martin Koťátko v Berouně (do 10. 1.)

Do 10. ledna je možné prohlédnout si v berounské kavárně Jiná Káva první fotografickou výstavu, která mapuje vybrané výtvory pouličního umění napříč kontinenty. Kromě nejvyhlášenějších evropských lokalit jako je Londýn, Paříž, Berlín nebo Amsterdam se návštěvníci zatoulají i na místa pro street art méně typická. Těšit se mohou na rozličné výtvarné techniky a kompozice, klasickou malbu štětcem, portréty, šablony stříkané sprejem, plastiky, lepené grafiky vyřezané z papíru, velkoformátové murály a mnoho dalšího.  
Více zde: www.infocentrumberoun.cz

 

Akce na týden 10.-16. 1. 

  

Mělnický salon výtvarníků (13. 1. – 13. 2.)

V Mělníce proběhne výstava prací výtvarníků nejen z Mělníka, ale i z dalších měst naší republiky. Díla jednadvaceti autorů budou vystavena v Masarykově kulturním domě, galerii Ve Věži, Regionálním muzeu Mělník a v kavárně Marlen. Tvůrčí paleta výtvarníků je široká. Všichni se představí svými díly na téma krajina, architektura, zátiší nebo abstrakce. Tvoří malířskou technikou od grafiky přes akvarel, pastel až po olejomalbu. K vidění budou i fotografická díla.

Více zde: www.mekuc.cz

 

Josef Seibert – fotografie – Nové Strašecí (13. 1. – 26. 2.)

Od 13. ledna budou v Muzeu Nové Strašecí vystaveny fotografie rakovnického rodáka Josefa Seiberta. Je nadšeným fotografem, který se stal absolutním vítězem fotosoutěže Správy železnic se svým snímkem Zlatá brána, na kterém dominuje ohnivá hra se světlem. Fotí vše, co se mu líbí, nebo co si myslí, že by se mohlo líbit ostatním, od přírody až po akty. Své fotografie dále dotváří pomocí počítače. Jeho dílo je netradiční, originální a akční.

Více zde: www.muzeumtgm.cz

 

III. komentovaná prohlídka Ivan Exner – Obrazy s autorem (15. 1.)

Galerie Ludvíka Kuby v Poděbradech zve na další komentovanou prohlídku Ivan Exner – Obrazy s autorem a kurátorem. Autorská instalace dbá na vyváženost děl starších i nových, přičemž důraz klade zejména na tvorbu souznící s tradicí, uměřeností, prostou odboček jakkoli zajímavých. Příroda nabývá v těchto velkých meditacích až antropomorfní podoby, lesk vody vábí kosmickou silou, stará vrba sugeruje dávnou pohanskou modlu, zasněžené větve zavátý krucifix.

Více zde: www.galerieludvikakuby.cz

 

Řezání a broušení kamenů v geoparku Říčany (15. 1.)

Do geoparku v Říčanech je možné přinést si každou třetí sobotu v měsíci kameny na doříznutí, které si návštěvníci následně mohou sami vybrousit a vyleštit. Práce vyžaduje trpělivost i sílu kámen udržet na leštičce, návštěva se proto doporučuje pro děti od 10 let. Součástí odpoledne je i komentovaná prohlídka geoparku. Akce se uskuteční v sobotu 15. ledna, 19. února a 19. března.

Více zde: www.muzeumricany.cz

 

Svatohorské malé filmové exercicie (15. 1.)

Letošní první svatohorské malé filmové exercicie se uskuteční v sobotu 15. ledna v nově zrekonstruovaných a zpřístupněných sklepních prostorách Svaté Hory. Jedná se o volné moderované povídání, naslouchání, diskusi a sdílení zkušeností v přátelské atmosféře podpořené malým občerstvením. Úvodem k tomu bude promítnutí filmu Farářův konec.

Více zde: www.svata-hora.cz