Předávání MHD v Jablonci nad Nisou: Účelná spolupráce, ne klacky pod nohy

 Po více než deseti letech opouští ke konci ledna městskou hromadnou dopravu v Jablonci nad Nisou skupina BusLine. Z Jablonce však BusLine nemizí úplně, svému nástupci, společnosti UMBRELLA Coach &Buses s. r. o., bude poskytovat vybrané služby, například tankování pohonných hmot a AdBlue, výlep jízdních řádů, specializovaný servis a mytí autobusů, které by firma bez zázemí v regionu jinak zajišťovala výrazně složitěji nebo dráž. V počátečním období bude mít BusLine v pohotovosti i čtyři vozidla k operativnímu vykrytí případných výpadků.

Cestujících se přechod města k novému dopravci nikterak nedotkne.

„S předáním nástupci počítáme již několik měsíců a chceme, aby vše proběhlo hladce. Nabídli jsme společnosti UMBRELLA Coach & Buses s.r.o. řadu služeb, které by jinak dopravce nepocházející z tohoto regionu zajišťoval obtížně nebo podstatně dráž. Namátkou jde o servis naší údržby a myčky autobusů (každý vůz se musí v průběhu zimy mýt dvakrát týdně) výlep jízdních řádů, až po držení pohotovostních vozidel pro případ neočekávaného výpadku,“ vysvětluje Jakub Vyskočil, vlastník skupiny BusLine.


K situaci se vyjádřil i šéf nového dopravce:

„Se zástupci BusLine jsme se sešli, vše si vyjasnili a spolupráce v oblasti servisního a back up zajištění by měla bez problémů fungovat. Jsme rádi, že v Jablonci nikdo nikomu nehází klacky pod nohy a budeme věřit tomu, že se na tom v budoucnosti nic nezmění. Ceníme si, že nám BusLine vyšel vstříc s možností tankování, mytí vozidel, servisem a v případě nouze i s náhradním vozidlem. Jediná zatím nedotažená položka je odbavovací dům na autobusovém nádraží, o tom ještě budeme i s jabloneckým magistrátem jednat v únoru“ sděluje Pavel Steiner, generální ředitel nového jabloneckého dopravce Umbrella Coach & Buses s.r.o.“

 

Zleva dopravní ředitel Ondřej Polák, generální ředitelka Vladimíra Vyhnisová a provozně technický ředitel Michal Hanč foto: Jiří Částka, www.MediaFoto.


Řidiči o práci nepřijdou


Za dobu svého působení v Jablonci najezdily autobusy společnosti BusLine na 25 linkách více než 15 740 000 kilometrů a přepravily přibližně 72,3 milionu pasažérů.

„Jablonecký řidičský kádr čítá osmdesát zaměstnanců. Většina z nich je u nás dlouhé roky, pracují u nás dokonce celé rodiny, nemáme téměř žádnou fluktuaci. Svých lidí si velmi vážíme, záleží nám na tom, aby se u nás cítili dobře, měli co nejlepší pracovní podmínky i ohodnocení, a tak je samozřejmostí, že se o jejich uplatnění postaráme i nyní. Část z nich bude autobusy v Jablonci řídit dál, přecházejí totiž k novému přepravci. Další řidiče pak převádíme na jiné provozovny v rámci skupiny BusLine,“ dodává Jakub Vyskočil.

 

Generální ředitelka skupiny BusLine V. Vyhnisová děkuje za spolupráci paní Nadě Jakšové foto: Jiří Částka, www.MediaFoto.


Společnosti skupiny BusLine uspěly ve výběrovém řízení na Pardubicku, účastní se soutěží v Jihočeském a Jihomoravském kraj, a kromě domovského Libereckého kraje, působí také v krajích Plzeňském a Královéhradeckém.

Od prosince 2021 byla vybrána jako vítězná nabídka skupiny BusLine pro dopravní obsluhu oblastí Jevíčska, Litomyšlska, Lanškrounska a Orlickoústecka, a to na dobu deseti let. V dalších oblastech Pardubicka, v Jižních Čechách a na Jižní Moravě soutěže s účastí skupiny BusLine ještě nebyly uzavřeny.


Skupina BusLine zaměstnává k datu poslední konsolidované uzávěrky 781 zaměstnanců a na jejích linkách po celé České republice jezdí na pět set autobusů.